Annons

Ett tränarbyte är alltid kontroversiellt

Sport • Publicerad 6 september 2007

Inför förra omgången bytte Stavsten/Ymor plötsligt tränare och i stället för Mattias Edvardsson tog Patrik Edvardsson över inför matchen mot Ystads IF. Den direkta orsaken till tränarbytet går aldrig att få fram – oavsett hur ärliga man är i Vannhögsledningen men man kan med all säkerhet hitta en och annan förklaring.

Det pratades i kulisserna om "spelarmissnöje" och hur det är med det har flera lagt sig i:

Annons

– Så är det väl i alla föreningar, där man inte vinner tillräckligt många matcher och där inte alla, så klart, får plats i laget. Då är risken stor att en liten grupp spelare just blir missnöjda och det ska inte mycket till för att dessa ska få andra med sig. Det har jag varit med om i vår förening och så är det säkert på många håll.

Ja, så sa en av Söderslätts många duktiga och engagerade ledare, när tränarbytet på Vannhög kom upp och han la mycket passande till följande:

– Har man då inget B-lag heller – ja, då ställer det säkert till det ytterligare!

Patrik Edvardsson inledde med att intala spelarna deras ansvar i det hela och det är väl där kärnan finns. Presterar inte spelarna spelar det väl föga roll vem som egentligen leder laget.

– En ny röst kan höja moralen och stämningen.

Ja, så låter det ofta, när klubbar byter tränare mitt under säsongen och i vissa fall stämmer det säkert också. Åtminstone i en eller annan match men som sagt; det är spelarna i första hand som kan vända en negativ trend.

Bakom ett tränarbyte finns också baksidan att den tidigare tränaren ensam får stå i skamvrån.

– Man kunde önskat sig ett mera professionellt sätt, när det gäller att säga upp mig och inte bara ett telefonsamtal, där jag ombeds att inte överhuvud taget komma till Vannhög mer. Jag har dock levt med laget och lagt ned mängder av tid under de senaste åtta månaderna och ärligt – jag är jättebesviken.

Så uttrycker sig Mattias Edvardsson och man har lätt att förstå honom.

Till Mattias fördel kan man avrunda resonemanget så här:

Annons

Klarar Stavsten/Ymor av den svåra sits man sitter i – att klara sig kvar i division tre trots bottenkänning under nästan hela säsongen – ja, då är det till stor del Mattias förtjänst. Han började nämligen få rätsida på spelet efter sommaruppehållet och oavsett plumpen i "Tosselilla", så har spelet bara blivit bättre och bättre.

För det måste väl likväl vara enbart tränarens förtjänst, om det går bra. Precis som han får ta ansvaret när det går åt andra hållet. Eller...?

Sigge Hansson

6 september

sigge.hansson@ trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons