Annons

Ett steg i rätt riktning

Gångsporten för en tynande tillvaro. I skuggan av nästan alla andra sporter sprattlar den till lite då och då. TA-sporten följde årets distriktsmästerskap på Östervångsstadion.
Sport • Publicerad 20 juni 2007
"I början får man ont i låren, men sedan går det av sig själv", säger Hanna Lindh som är tillbaka i gångsporten efter ett års uppehåll. @08 Bildbyline:BILD: Tomas Nyberg
"I början får man ont i låren, men sedan går det av sig själv", säger Hanna Lindh som är tillbaka i gångsporten efter ett års uppehåll. @08 Bildbyline:BILD: Tomas NybergFoto: 
Sex nybörjare provade på gång i samband med gårdagens DM. Siham Nouhi, Bilal Khalil, Nadia Khalil och Laila Nouhi vill gärna fortsätta med sporten.
Sex nybörjare provade på gång i samband med gårdagens DM. Siham Nouhi, Bilal Khalil, Nadia Khalil och Laila Nouhi vill gärna fortsätta med sporten.Foto: 

Förra årets DM, även det i Trelleborg, samlade fem deltagare. Samtliga över 60 år och tävlandes i veteranklasserna.

En dyster bild målades då upp av de inblandade. Alla vittnade om samma sak – från förbundsstyrelse till fotfolket (!): gångsporten är på väg att försvinna i Sverige.

Annons

Knappt ett år senare anas en ljusning – åtminstone i Trelleborg. Vid årets DM är veteranerna åter fem.

Men nu är även två ungdomar på plats för att tävla och samtidigt en drygt handfull nybörjare.

– Vi vill börja träna och tävla igen eftersom det är roligt, säger Hanna Lindh, 13, som har ett SM-brons på meritlistan men som inte har tränat under det senaste året.

– Min pappa höll på med gång och jag frågade några av mina kompisar om de ville börja med mig. De flesta ville, berättar Hanna.

Sabina Magnusson, 13, är en av kompisarna som också fastnat för gångsporten, årets DM var hennes andra tävling någonsin.

– Det är roligt att tävla med sina vänner, säger Hanna och Sabina efter målgången.

Hälarna i marken och svinga med armarna är nyckeln bakom ett bra gångsteg. Det får de sex nybörjarna lära sig samtidigt som de ser och lär av veteranerna. "Heja Tanja! Heja Tanja" ropar de när Tanja Bogren är på väg att slutföra sina 3 000 meter.

– Det var ett härligt stöd jag fick och det är kul att det är så många här, säger Tanja Bogren.

Tanja satsade tidigare på löpning men på ålderns höst, 68, är det gång som gäller.

– Jag har inte tränat sedan i höstas men ska nu försöka träna med ungdomarna, säger Tanja Bogren.

Annons

Nybörjarna kan behöva förebilder. Även om tisdagens gångdebut lovade mer.

– Det var särskilt kul! Det roligaste är inte att tävla utan att ha roligt. Nu ska jag träna tisdagar och torsdagar, säger Siham Nouhi. Det är Björn Augustsson som på ett lekfullt sätt ska få ungdomarna att fastna för gångsporten.

– Vi har ett projekt som precis dragit igång. Vi tränar två gånger i veckan med där vi blandar gång med lek, har stafetter och gå-brännboll, säger Björn Augustsson som har en gånginstruktörsutbildning.

Nästa år kanske Hanna Lindh, Sabina Magnusson och Tanja Bogren får sällskap av Siham Nouhi och hennes nybörjarkollegor.

Gårdagens DM visar att det finns hopp för gångsporten. Men mycket återstår och det är inte säkert att nybörjarna fastnar.

Eller som det brukar heta: en gång är ingen gång, två gånger är en vana.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons