Annons

Ett 40-årigt skytteutbyte

I november 1964 kom ett gäng skyttar från Scharbeutz i norra Tyskland till Trelleborg för första gången. I helgen som gick firade utbytet, när Trelleborgs Sportskytteklubb tog emot sina vänner, 40 år!
Sport • Publicerad 16 maj 2004

- Det började med att Scharbeutz skickade ett brev i samband med sitt tioårsjubileum och undrade om vi ville ha ett utbyte. Brevet kom dock bort i hanteringen och vi fick reda på att de kom först dagen innan, förklarar Stig Svensson i Sportskytteklubben. 1964 kom över hundra personer till Trelleborg men denna gången kom 17 skyttar tillsammans med sina respektive och "festen" varade i dagarna två. - Vi inledde med luftgevärsskjutning i Söderslättshallen i morse och skjuter korthåll och mauser här. Sedan avslutar vi med sedvanlig middag och dans i kväll, förklarar Michael Vorbau i Maglarp under lördagseftermiddagen. Luftgevärsskjutningen togs hem av Trelleborg med 20-10, där man tävlar man mot man och hemmaskyttarna var ofina nog att även ta hem övriga delskjutningar. Korthållsskjutningen vann man med 9-6 och "Hans Roloff Pokal" med 694-675. - Hans Roloff Pokal instiftades av tyskarna och där gäller luftgevär plus korthåll - stående med stöd, förtydligar Stig Svensson. När de båda skytteklubbarna kommer med fullt manskap brukar det bli jämnt men på ungdomssidan är Trelleborg klart före. - Vi har ingen åldersgräns utan här får man skjuta när man kan hantera ett vapen medan tyskarna har tolv år och det förklarar en hel del, menar Michael Vorbau. Michael förklarar även att man i Tyskland inte heller tillåter sittande skjutning för ungdomar. För tre veckor sedan var Scharbeutz här med sina ungdomar och i september förs traditionen vidare. - Då åker vi ner på deras stora och årliga skyttefest. En fest som varar i tre dagar och som inte bara handlar om skytte utan olika sportgrenar är involverade i festligheterna. Det är också tradition att Trelleborgs Musikkår spelar och så blir det även i år, avrundar Michael Vorbau.

Sigge Hansson sigge.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons