Annons

Ensam Zanotti söker assistent

Johan Zanotti är ny tränare i IFK Trelleborg. Och han är ensam. "Det är inte bra", säger han. Ordföranden Lars Åberg lovar två assisterande tränare inom tio dagar.
Sport • Publicerad 28 juli 2006
Johan Zanotti leder IFK-styrkorna på egen hand. Men hjälp är på väg. Inom kort ska tränaren få två hjälptränare vid sin sida. @08 Bildbyline:Bild: Mårten Svemark
Johan Zanotti leder IFK-styrkorna på egen hand. Men hjälp är på väg. Inom kort ska tränaren få två hjälptränare vid sin sida. @08 Bildbyline:Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Johan Zanotti har järnkoll på hur han vill att IFK ska ta sig an elitseriespelet. I den tunga luften i Söderslättshallens får spelarna en lagom dos av hans tankar.

– Jag bakar in taktiken. I dag blev det tio minuter på en och en halv timmes träning. Efteråt är det de tio minuterna som spelarna snackar om, säger Johan Zanotti och ler nöjt.

Annons

Han har blandat handbollsspel i Södan med löpträning på Östervångsstadion. Sex pass i veckan är vad som gäller för spelarna. Johan Zanotti pekar, ritar, ger tydliga instruktioner och blir irriterad när spelarna inte gör som de blivit tillsagda.

– Ordentliga pass! Inga jävla höjdbollar. Tryck till passen nu. Helvete!

Han är noga med detaljer och där finns det ett problem.

Johan Zanotti är nämligen ensam. Han saknar hjälptränare.

– Det är inte bra. Jag har visserligen alltid jobbat själv och är van vid det. Men fyra ögon ser mer än två. Kör man spel på två sidor så missar man detaljerna och jag vill gärna studera saker som stegisättningar och annat.

IFK Trelleborg hoppades att förre huvudtränaren Ove Hansen skulle bli kvar. Assisterande tränaren Andreas Agerborn ville klubben också behålla.

Båda försvann.

– Vi hade räknat med Ove och trodde det skulle lösa sig som det gjort de två tidigare säsongerna, säger Lars Åberg. Klubben kunde inte möta danskens krav och situationen blev inte bättre när Andreas Augustsson blev sugen på att spela handboll igen och gick tillSkurup.

– Vi hade sju åtta namn på vår lista men alla var upptagna. Vi har varit kritiska i vårt val och har varit noga med att få en resurs till klubben, säger IFK-ordföranden.

Nu handlar det om slutförhandling med två assisterande tränare.

Annons

– Inom tio dagar hoppas vi att vi har en lösning. Det handlar om personer som har rutin och erfarenhet som kan hjälpa till när det hettar till. Men Zanotti är huvudansvarig, betonar Lars Åberg. Tills assistens är på plats får Johan Zanotti klara sig på egen hand. Och han förbereder spelarna på spel i elitserien.

– Just nu handlar det om mycket löpning och fysträning. Sedan trappar vi upp successivt med mer taktik, säger 35-åringen som får finna sig i att coacha spelare som är äldre än han själv.

– En ny erfarenhet. Ta en spelare som John (Kristensen) som har hur mycket kunskap om handboll som helst. Han kan lära mig mycket, säger Johan Zanotti prestigelöst.

Han ser hungern i spelarna och tror att IFK kommer överraska i serien.

– Många tippar oss på 12:e eller 13:e plats och det ska bli kul att visa att de har fel. Jag tror stenhårt på laget och vi kommer väcka obehag för många lag. Våra spelare tycker handboll är skitroligt och här finns många duktiga travhästar. Många Steinlagers, säger Johan Zanotti som en hälsning till Lars Åberg.

Nu fattas bara ett par hjälpkuskar, sen är det bara att köra.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons