Annons

Engelsk viking Sveriges framtid

Sveriges rugbylandslag föll med 16–19 (9–9) mot Holland. Ett tungt nederlag i Europacupen, men samtidigt gav matchen positiva besked om framtiden. ”Jag vill vara en del av svensk rugby framöver”, säger klunghalven Lee Sandberg, 22.
Sport • Publicerad 31 oktober 2009
Foto: 
Klunghalven Lee Sandberg spelar till vardags i North Walsham Vikings i den engelska tredejeligan. Han är en av flera unga spelare i det svenska rugbylandslaget som fostrats utomlands och som nu representerar Sverige.
Klunghalven Lee Sandberg spelar till vardags i North Walsham Vikings i den engelska tredejeligan. Han är en av flera unga spelare i det svenska rugbylandslaget som fostrats utomlands och som nu representerar Sverige.Foto: 
Lee Sandberg.
Lee Sandberg.Foto: 
Foto: 
Det är drygt fem år sedan Sveriges herrlandslag senast spelade i Trelleborg. Då, mot Tyskland, var det 893 åskådare på plats. I lördags hade omkring 200 åskådare sökt sig till ett kylslaget Pilevallen.
Det är drygt fem år sedan Sveriges herrlandslag senast spelade i Trelleborg. Då, mot Tyskland, var det 893 åskådare på plats. I lördags hade omkring 200 åskådare sökt sig till ett kylslaget Pilevallen.Foto: 
Bobby Nave, Enköping, var nära att komma igenom för ett försök i inledningen av andra halvlek.
Bobby Nave, Enköping, var nära att komma igenom för ett försök i inledningen av andra halvlek.Foto: 

Många av spelarna i det svenska landslaget har aldrig spelat i det svenska seriesystemet. Lee Sandberg är en av dem.

Visserligen född i Stockholm och med svensk pappa, men sedan förskoleåren bosatt i England där han har lärt sig rugbyspelet men aldrig glömt sina rötter.

Annons

I vintras skickade Lee Sandberg in sitt cv till det svenska rugbyförbundet. På Pilevallen i lördags gjorde han sin tredje landskamp.

– Han är vår framtid, slår förbundskapten Mike Tatu fast.

I första halvlek fick Lee Sandberg och hans blågula kamrater mest inrikta sig på att stå emot den tunga holländska offensiven. Och svenskarna klarade det spelet på ett riktigt bra sätt. Holland fick poäng, men endast via tre straffsparkar.

Problemet var att Sverige inte fick igång sin offensiv och lika i antal lyckade straffsparkar innebar lika i paus.

I andra halvlek satte Holland omedelbart ett försök. Men Sverige gav aldrig upp, var nära att komma igenom ett par gånger om.

Men så kom Holland igenom igen.

9–19 med dryga kvarten kvar var ett till synes hopplöst underläge. Då presenterade sig Lee Sandberg på allvar.

– Jag såg luckan och tänkte att jag måste gå för det. Mitt första försök för Sverige och jag hörde stödet från läktaren efteråt, säger Sandberg med ett smil.

– Vi var inne i matchen igen och jag trodde på att vi kunde vända matchen. Därför blev jag frustrerad på slutet.

Domsluten gick inte Sveriges väg i matchslutet och trots att Sverige svarat för en stark insats räckte det inte till poäng.

Annons

– Vi slarvade ett par gånger och kanske skulle vi ha satsat på en spark en eller två gånger i andra havlek. Men vi gör en bra match med tanke på att vi inte spelat sedan i maj och samlades först i torsdags, säger Lee Sandberg.

Nästa landskamp är borta mot Malta, men för Lee Sandberg väntar många fler matcher i den blågula tröjan.

Han är nykomling i landslaget men redan en ledare. Det var han som ledde stretchingen efter kampen.

– Som klunghalv måste man vara något av en ledare i och med att man är länken mellan backlinje och forwards. Och så gillar jag att prata.

Du är ung, du har en nyckelposition i det svenska laget och är något av en ledare. Du blir en viktig spelare för svensk rugby framöver?

– Jag vill tro det. Jag har fortfarande mycket att lära och jag vill ta mitt spel till en högre nivå. Jag är också stolt över att vara en del av det här laget.

Efter Malta bär det av hem till Norwich igen för Lee Sandberg, hem till North Walsham och spel i engelska tredjeligan.

– By the way, we're called ”The Vikings”.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons