Energidepån påfylld inför ny major
Samtidigt som ridsportens världsstjärnor tävlade mot varandra i sommarens hästfest, befann sig Peter Hanson ett par kilometer västerut och förberedde sig inför sommarens golffest.
British Open på St Andrews innebär att golfen har hittat hem, men för deltagarna kan det bli riktigt ogästvänligt. En hård prövning väntar och för Peters del har det handlat om att fylla på energidepån.
– US Open tog mycket kraft. Det var mycket kämpa och slit. Veckan efter, på French Open, var lite lugnare, men på K Club var det på det igen. Det har varit riktigt tufft, det tar mycket energi. På irländska K Club blev Peter fyra, ännu en topplacering på Europatouren således.
Men sista dagen var jobbig. Efter tre rundor låg han sexa och hade förhoppningar på att avancera i fältet.
– Och så inledde jag med en trippelbogey!
För många skulle det betyda ett spelmässigt ras, en mental kollaps och raserat självförtroende.
För Peter Hanson innebar det att hans namnskylt flyttades 20 steg längre ner på ledartavlan. Men när dagen var slut var skylten tillbaka i toppen.
– Jag vet hur viktigt det är att kunna släppa ett dåligt slag. Nu avslutade jag med fyra birdies på de sista fem hålen. Det är en av de jobbigaste rundor jag har spelat och jag var helt färdig efteråt. Men det var ändå en skön känsla, jag får energi av att spela bra.
US Open-banan Pinehurst satte stort prov på spelarnas mentala hälsa.
– Den som viker ner sig är borta. Jag gick trots allt på par de sista tolv hålen och jag är nöjd över min inställning. Drygt tre veckor har gått sedan Peter Hanson spelade sin första major och där han missade kvalgränsen med ett enda slag.
Som förberedelse inför den andra har han tillbringat några träningsdagar på Falsterbo GK för att "det är så likt Skottland man kan komma i det här landet".
– Hårt i marken och mindre gräs innebär att det blir en lite annorlunda kontakt med bollen. Det är en liten omställning. Det är mest för att komma in i det som jag tränar här på Falsterbo. Bunkrarna är lite mer lika, greenerna likaså. Men det är mycket mer kuperat i Skottland. Här kan man se var man slår bollen medan St Andrews är en "caddiebana".
Peters caddie åkte redan i torsdags till banan för att göra upp en banguide.
Det krävs att Lorne Duncan har noterat varje bunker, varje kulle, ja varje centimeter av den klassiska banan.
– Det gäller att ha koll, framför allt på bunkrarna. De är så många att det är omöjligt för mig att hålla ordning på dem. De är strategiskt placerade och så svåra med sina höga kanter. Det gäller att undvika dem som Tiger Woods gjorde när han vann 2000. När han inte var i en enda bunker. De är som vattenhinder, ibland skulle man varit glad om man fick droppa sig ur dem…
"Dagens", falukorv med potatismos, är uppäten. Peter lutar sig bakåt på uteserveringen och kisar upp mot solen som vilken annan semestergolfare som helst. Inte alls som någon som förbereder sig inför en major.
– Ahh, vilket väder! Den här veckan är värd mycket.
Det är synd att störa, men frågan är oundviklig.
Hur ska det gå för honom i British Open?
På skoj säger Peter att han vinner, efter särspel mot Tiger Woods. På allvar säger han att topp-tio är en realistisk möjlighet.
– Just nu, när jag sitter här i Falsterbo, ser jag mig inte som en vinnare. British Open är så himla stort. Men kan jag hålla i spelet och är med så tror jag på en placering bland de tio bästa. Jag har bra självförtroende och spelet finns där. Pinehurst hade han aldrig spelat innan. St Andrews är välbekant för honom.
– Att det kommer mycket folk och att det blir mycket uppståndelse kommer inte att bli någon chock, där har jag nytta av US Open. Det är bara att ställa in huvudet på att spela smart.
Smart golf behöver inte betyda strategisk golf.
– Jag är lite för mycket strateg. Jag behöver attackera mer för att vinna fler titlar, våga riskera mer som jag gjorde de sista hålen på K Club. Jag har min vinst i ryggen, jag har ingenting att förlora.
Martin Falkenby