En vulkan i boxningsringen

Hejdå judo. Boxning? Jadå. Jelena Jelic, 15, bytte sport och fick bättre utlopp för sin aggressiva ådra. Hennes tränare liknar henne vid en vulkan. Själv förklarar Jelena att hon bara blir sur för att motståndaren slår hårda slag.
Sport • Publicerad 22 november 2010
Med VM i sikte. Jelena Jelic i match mot Carolin Grönvall, Lund. Trelleborgsboxaren tävlar för Höllviken som har en stark tradition, inte minst på damsidan. ”Jag tränar varje dag, pappa kör”, säger Jelena som nästa vecka deltar i USM med guld i sikte.
Med VM i sikte. Jelena Jelic i match mot Carolin Grönvall, Lund. Trelleborgsboxaren tävlar för Höllviken som har en stark tradition, inte minst på damsidan. ”Jag tränar varje dag, pappa kör”, säger Jelena som nästa vecka deltar i USM med guld i sikte.Foto: 

Först besegrade Jelena Jelic en av Sveriges bästa juniorer. Efter en knapp halvtimmas vila var hon i farten igen, var tillbaka i diplomklassen och vann överlägset.

Efter förra helgens boxningstävling i Kampsportens hus i Trelleborg skrev Jelena Jelic i sin blogg. ”Jag är överstolt för dagens två matcher.”

– Jag känner mycket glädje efter att ha vunnit. Det känns mest i magen. Det är kul också när andra kommer fram och säger grattis eller kommenterar på min blogg, berättar Jelena Jelic.

Jelena säger att hon alltid tyckt om att slåss. Först kampsport och judo, numera boxning.

– Boxningen ger mig mer, där kan jag vara mer aggressiv.

Två och ett halvt år efter första boxningsträningen kan karriären krönas med en mästartitel. Seger i nästa veckas USM i Växjö skulle innebära mycket för talangen från Trelleborg.

– Det är det jag drömmer om just nu, att ta SM-guld. Jag tränar extra, springer på morgnarna så det blir dubbla träningspass vissa dagar.

Vad tänker du på när du springer?

– På SM-guldet. Jag vill gärna ha det. Jag vill komma med i elitgruppen och tävla utomlands med landslaget.

För att nå dit krävs seger över Malin Tunberg från Stockholm. Tunberg blev så sent som förra helgen för svår i ABC-cup.

– Då gick det inte alls bra, jag föll på kondisen och var typ död i andra ronden. I tredje tänkte jag bara på att sluta, men då tog jag fram hjärtat. Hon var riktigt duktig, men jag är glad att jag höll ut.

Nu ligger Jelena alltså i för att bättra på flåset. Hon berättar att också att hon nu vet hur hon ska ta sig an Malin Tunberg. Taktiken är bäst att hålla hemlig, men framför allt handlar det om att Jelena Jelic måste tänka rätt. Hon måste tänka boxning. Ibland händer det att hon inte gör det och då – ja, då faller hon.

– Ibland tappar jag garden. Det är när jag blir trött eller när jag blir sur.

Tränaren Ken Kvist vittnar om att Jelena fått mycket gratis av att ha en bakgrund som judospelare. Fotarbetet och snabbheten beskriver Kvist som ”grymt bra”, och det är viktiga komponenter även i boxning. En sak är svår att göra sig av med.

– Jag byter gard ibland, byter fot som man gör i judo, och det är inte så bra när jag ska jabba. Motståndaren går bara åt sidan och då tappar jag balansen. Jag försöker bli av med judo­tekniken, jobbar med det på varje träning och jag blir lika besviken varje gång det kommer.

Judobakgrunden är både en fördel och nackdel, samma är det med hennes personlighet.

– Jelenas styrka är humöret och det är också hennes svaghet. Det brinner i hennes hjärta ibland. Hon är en vulkan och den måste försiktigt pysa om hon ska lyckas, säger Ken Kvist.

– Ibland blir jag sur på min motståndare och kör bara på, förklarar Jelena. Jag blir sur när motståndaren slår hårt, jag hoppas lära mig hantera det.

Gör hon det kan hon nå långt och kanske nå sitt mål.

– Jag drömmer om att få ställa upp på VM och att bli proffsboxare. Jag vill bli bäst.

INTERNAL INTERNAL
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.