Annons

En stadig resa mot toppen

För IFK-fostrade släggkastaren Tracey Andersson är friidrotts-VM i Moskva som en dröm som gått i uppfyllelse. – Äntligen får jag kasta i ett VM. Jag siktar på att nå final, säger 28-åriga Tracey Andersson.
Sport • Publicerad 9 augusti 2013
Tracey Andersson är friidrotts-VM i Moskva
Tracey Andersson är friidrotts-VM i MoskvaFoto: 

Tracey Andersson har mästerskapsrutin. Tre gånger har hon kastat i EM med en finalplats 2010 som bäst. VM, däremot, har hon bara varit nära vid två tidigare tillfällen.

2009 klarade hon B-kvalgränsen, men då fick bara Cecilia Nilsson åka. Två år senare fattades det ynka 31 centimeter till kvalgränsen.

Annons

I år däremot var det inget snack. ”Trelleborgsgräbban”, som numera tävlar för Ullevi, har gjort en makalös säsong med svenska mått mätt. Tracey har hela tiden kastat kring 70 meter och har utmanat världseliten i flera tävlingar.

I mars satte hon svenskt och nordiskt rekord i European Cup Winter Throwing i Spanien med 70,82. Därför var det inte konstigt att friidrottens förbundskapten Karin Torneklint tog ut henne till VM i god tid.

– Jag har fått ytterligare ett år att nöta in tekniken. Jag har en bättre nivå på träningarna och har gjort fler bra, långa kast. Gör man det så sätter sig kasten till slut.

– Det känns som jag förbättrar någon detalj varje år. Det går sakta framåt, säger Tracey.

Naturligt stark

Ni märker att hon är dedikerad till släggkastning. Tracey satsar hårt på att nå världseliten. Det instämmer tränaren Håkan Kyöttilä i.

– Tracey är naturligt stark så vi jobbar mycket med tekniken. Det gäller att lära sig en sak i taget och sen sätta ihop det till ett bra kast. Jag vill att hon ska vara mer avslappnad, Tracey har en tendens att dra med armarna och på så sätt tappar hon markkontakten. Det är en bit kvar, men det blir bättre och bättre, berättar Håkan Kyöttilä.

Teknikpass

Därför ägnas det sista passet före avresan till Moskva åt teknik. Det är kastträning inomhus för att förbättra starten av släggkastet.

– Jag måste sätta lägstapunkten rätt, vid mitt högerben, och få en flack bana i starten. Det klarade jag bra på sista tävlingen så det ska jag klara på VM också, säger Tracey.

Annons

Brinner för slägga

Tränare Kyöttilä ser en stor utveckling i sin adept.

– Hon brinner för slägga till hundra procent, hon vill verkligen bli bra. Vårt stora mål är OS i Rio de Janeiro 2016 och då kan det bli medalj för Tracey. Den kapaciteten har hon.

– Vi siktar på det. Jag vill verkligen dit och kan jag ”persa” med en meter per år så kan det gå, säger Tracey.

Fast först är det VM. Paret är nu på plats i Moskva. Lite extra är det att Håkan Kyöttilä är med för på de stora tävlingarna i år har Tracey varit ensam.

– När jag gör något fel vet jag oftast vad det är, men det är skönt att ha Håkan med som kan instämma i det jag tror. Han är ju alltid med hemma, så det blir en extra trygghet, säger Tracey.

Våga slappna av

– Så kan det vara, instämmer Håkan, men Tracey har mästerskapsrutin. Nu gäller att ladda mentalt, att inte bli stressad av stundens allvar. Det viktiga är att Tracey inte blir för ivrig och att hon vågar slappna av, säger Håkan Kyöttilä, som tränat Tracey sedan hon flyttade till Göteborg på hösten 2007.

Målet i Moskva är final. Med i bagaget finns den sista tävlingen i Mölndal kort före avresan. Tre kast över 69 meter var ett bra avstamp.

Bra starter

Annons

– Det var skönt. Tekniskt sett gjorde jag mina bästa starter av kasten på hela säsongen och ändå var inget kast perfekt. Får jag en bra träff kan det bära till 73 meter. Å andra sidan känns det också skönt att jag troligen inte behöver kasta personligt rekord för att nå final. Jag tror något över 69 meter räcker, säger Tracey.

Fast det finns faror som lurar i ett nervigt kval. Det är bara tre kast då allt ska stämma.

– Det är en lite ovanlig tävling för oss, säger Håkan. Det är mycket publik, det är andra grenar igång och det är långt mellan kasten med så många deltagare, men det förbereder vi oss för. Och final är realistiskt och väl där är allt bonus.

Då hör vi av oss till dig när du stigit ner från medaljpallen?

– Ha, ha! Det krävs nog lite mer än 73 meter ändå, säger Tracey Andersson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons