En rysare till familjefest

Sport • Publicerad 29 november 2004
Li Fen i stilstudie. Hon vann sina mctehr och följde sedan rysaren mot Ärtemark från sidan. @08 Bildbyline:BILD: Claes Nyberg
Li Fen i stilstudie. Hon vann sina mctehr och följde sedan rysaren mot Ärtemark från sidan. @08 Bildbyline:BILD: Claes NybergFoto: 

Tre skånskor och en kinesiska. Tillsammans bildar de en härlig kvartett som bär på en ovanlig lyskraft i vintermörkret. TBTK, Ladies Team, är något så ovanligt som ett framgångsrikt damlag på Trelleborgs idrottsscen och chansen finns att laget kopierar Pingvindamernas SM-guld från 2003.

På söndagen utspelades en dramatisk pingismatch mot främste utmanaren Ärtemark. Sett till spänningsgrad och prestation var matchen en av årets absoluta idrottsliga höjdpunkter och är på så vis jämförbar med TFF:s derby mot MFF i våras.

Veronica Mattiasson kämpade vilt mot defensivspecialisten Zhang Yan som motade "alla" bollar. Snacka om kinesisk mur! Zhang Yan var lika svårgenomtränglig och Veronica försökte penetrera med hårda loopar, lösa loopar och en och annan smash. Kinesiskans stil kan tyckas tråkig, men matchen var mycket sevärd.

Nagelbitaren borde ha lockat fler än de drygt 100 som satt på läktaren i B-hallen. Noterbart dock att kännare som George Doggart och Bengt Cederberg njöt av tillställningen.

Det var nära att de bjudits på en stor sensation, men en av svenska idrottens längsta sviter lever vidare.

Li Fen hade 75 raka matcher utan förlust när hon ställdes mot svåra Zhang Fang. Ärtemarkskinesiskan inledde respektlöst och matchen bjöd på mäktiga dueller där ingen ville ge vika. De hamrade in stenhårda backhandslag på varandra och matchen var värd lika mycket publik som självaste J-O Waldner hade under OS.

Li Fen har satt oerhörd press på sig själv i och med sin förlustfria svit och därför är det oerhört starkt att hon kan vända en sådan holmgång, ett tecken på starkt psyke. 76 raka segrar – inget mer att tillägga.

Li Fen och Marie Olsson är "importerna" och är nyckelspelare i TBTK:s elitsatsning. Men inga stjärnor utan stöttande lagmedlemmar.

Familjen Augustsson bjuder på idrottsfest och Ladies Team är ett bevis på att drömmar kan infrias om det finns tillräckligt mycket vilja och tillräckligt mycket talang. Systrarna Veronica Mattiasson och Angelica Augustsson bidrar i allra högsta grad till att elitseriens nummer 1 kommer från Trelleborg. Synd att de inte kunde knipa den avslutande dubbeln.

De får säkert chans till revansch i slutspelet och då är det Trelleborgs tur att få flyt med nätrullare, kantbollar och domslut. TBTK kan spela SM-final och sannolikt då mot Ärtemark. I går spelade Veronica och Angelica 1–4 på andrabordet, men något säger mig att någon av dem blir matchvinnare fram i vår när medaljerna ska fördelas.

Sannsagan lever vidare och är ett enastående exempel på att småklubbar inte bara kan existera på högsta nivå, utan även kan slåss om SM-tecken trots kärva ekonomiska villkor på 2000-talet.

Pappa Inge har idogt arbetat för att locka sponsorer till dampingisen. Det vinner familjen Augustsson på och det vinner Trelleborgspubliken på.

Trots den spännande avslutningen satt tränare Mikael Mattiasson lugnt och behärskat på sin stol och följde matcherna lite slött.

– Jamen, det är ju bara omgång fyra i elitserien!

Fler rysarmatcher utlovas.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.