Annons

En ovanligt mogen tioåring

Det brukar ta massor av år innan en småklubb kommer upp i högsta serien på distriktsnivån men för BK Näset tog det mindre än tio år att nå division fyra!
Sport • Publicerad 17 september 2004
I lördags firade BK Näset föreningens tioårsjubileum och under dagen fyllde man Höllvikens idrottsplats nästan till bredden med barn, ungdomar och föräldrar. På kvällen fortsatte firandet på Strandbaden i Falsterbo för de vuxna. I fokus då som alltid annars, när BK Näset nämns, stod ordföranden, Tor Olsson. Tor var med och grundade BK Näset och det är inte helt fel att till viss del klassa BK Näset som "en mans verk"!
I lördags firade BK Näset föreningens tioårsjubileum och under dagen fyllde man Höllvikens idrottsplats nästan till bredden med barn, ungdomar och föräldrar. På kvällen fortsatte firandet på Strandbaden i Falsterbo för de vuxna. I fokus då som alltid annars, när BK Näset nämns, stod ordföranden, Tor Olsson. Tor var med och grundade BK Näset och det är inte helt fel att till viss del klassa BK Näset som "en mans verk"!Foto: 

Det började verkligen på lek premiäråret 1994 och det där med att vinna var inte hela världen men efter hand märkte man i nystartade Bollklubben Näset att man faktiskt var riktigt duktiga. På den nivån som gällde och man började i reservlagsseriens division fyra.

- Redan andra året kvalade vi till division sju men förlorade en avgörande match mot Järrestads FF. Tack vare att Islamska Kulturcentrum i Malmö senare hoppade av division sju, kom vi med ändå men vi fick inte besked förrän i februari 1996, minns Tor Olsson.

Annons

Tor är i mycket likhetstecken med BK Näset och föreningen är för utomstående något av en mans verk.

- Nja, det stämmer inte helt utan Mårten (Backgården) har också varit med hela tiden från starten, fyller Tor snabbt i med.

Oavsett - BK Näset hade aldrig varit den livaktiga division fyra-förening som man nu är, om inte Tor Olsson hade lagt ner så mycket tid och energi som han gör. I dag nöjer han sig med att "bara" vara ordförande och det räcker!

I division sju spelade BK Näset under tre säsonger och den sista av dessa, när man vann serien, agerade trelleborgaren, Jan-Inge "Man" Andersson, tränare.

- Man var hos oss två säsonger och var med första året i sexan när vi blev sexa, förtydligar Tor.

Precis som i sjuan behövde man i BK Näset tre år i sexan, innan man var mogna för nästa steg på serietrappan. Man mötte Trollenäs i kvalet till division fem och det blev med lycklig utgång och därmed var man alltså redan i division fem. 2002!

- Redan när vi låg i division sju, 1997, startade vi upp vår ungdomssektion men då bara via en fotbollsskola under sommaren och det var femåringar som började, förklarar Tor.

Rikard Mattsson hette Höllvikens Gif: s kanslist vid den tiden och det var egentligen tack vare honom som Näset satsade på just ungdomen. Tor förklarar så här:

- Rikard gjorde kommunen uppmärksam på att vi skulle betala planhyra eftersom vi inte var någon ungdomsförening och det skulle i så fall handla om uppemot 40 000 kronor om året. Därför var det inte svårt för oss att ta ett beslut och på den vägen är det!

I dag utgör BK Näset ett allvarligt hot till Höllvikens Gif och det verkar som om nästan samtliga nytillkomna knattar i samhället väljer BK Näset.

Annons

- Det är i alla fall många som kommer och i dag har vi sammanlagt 275 ungdomar registrerade hos oss. Från knatteåldern upp till och med junioråldern. Vi har tretton lag i seriespel och i och med att vi bygger underifrån kommer detta automatiskt att öka hela tiden framöver, säger Tor.

Efter två år i division fem gick man vidare och nådde division fyra under senhösten i fjor. Visserligen då i par med FC Höllviken men den sammanslagningen ser man allmänt i BK Näset i dag som en parentes.

- Det låg väl lite taktik och tanke bakom sammanslagningen och att vi skulle vinna på det, tvivlade jag aldrig över, medger Tor.

Många förståsigpåare i småklubbsvärlden var helt säkra på att division fyra skulle bli minst ett snäpp för högt för Tor och hans BK Näset men ack, vad fel vi fick. Man har klarat omställningen ännu en gång med bravur och i nuläget talar egentligen inget för att man inte ska klara minst en kvalplats till nästa års division tre!

- Det är jättekul och inget är omöjligt. Vi märker ju också att vi numera är attraktiva för många duktiga spelare. Annars hade vi aldrig fått Peter Larsson, målvakt och Magnus Persson, målskytt, från Bunkeflo i år. Dessutom är det extra roligt att TFF intresserar sig för Mikael Bengtsson och man är tydligen väldigt nöjda med vad man sett, när han tränat med klubben i veckan.

Tidigare fick Tor & Co en eller annan Gif-are som ville varva ner inför varje säsong men det är i princip slut med det nu och Tors förklaring får avrunda resonemanget:

- Det är ju ingen större nervarvning det handlar om numera!

Fotnot.Från division fyra går seriesegraren direkt upp i trean och det andraplacerade laget får kvala. Sedan får även de bästa "treorna" i Skånedistriktets division fyra-serier kvala och det garanterar nästan BK Näset en kvalplats redan nu.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons