Annons

En flygande finländska vann

Halvvägs låg Piia Pantsu tio sekunder efter, sen la hon in spurten. I ett härligt sommarväder gick Falsterbo Horse Show in på den fjärde dagens tävlingar. Hunting var antagligen det som lockade störst publik.
Sport • Publicerad 7 juli 2004

Det är en kombination av banhoppning och fälttävlan. Ritten börjar inne på hoppbanan där ekipaget ska över sju vanliga hinder. Efter det bär det av ut i terrängen och banan får en tydlig fälttävlankaraktär med naturinspirerade hinder som till exempel det nybyggda vattenhindret. Sen gäller det att hoppa in genom det runda gapet som leder in på banan igen och då återstår en serie hinder innan mål. Ritten klockas och för varje rivning inne på hoppbanan får man 4 sekunders tillägg. - Det är en väl avvägd bana. Lagom svår för de ekipage som var med här, sa Jan Jönsson, förbunds-kapten för ryttarna i fälttävlan. Och tävlingen blev en riktig rysare. Med tre ryttare kvar låg Anneli Persson och Lupin i topp. Då kom irländaren John Hickey med Magics Cortell - en häst som han lånat tio dagar innan Falsterbo - och noterade en ny bästatid. Den ledningen höll han tills en ryttare var kvar. Men det var Piia Pantsu, finländskan och OS-resenären. Efter tävlingen var det mycket gliringar mellan Hickey och Pantsu som mötts vid flera tillfällen tidigare. - Det var en underbar terrängdel, tyckte Hickey. Sen förklarade Pantsu sin taktik: - Jag red ganska långsamt i inledningen. När jag var ute på terrängdelen hörde jag i högtalarna "du är 10 sekunder efter, men du kan göra något åt det". Och jag tänkte att jag skulle göra ett försök. Men jag trodde aldrig att det skulle gå. Men det gjorde det! Med en en fantastisk spurt gick Pantsu och Oazis ikapp och förbi. När hon kom in på det avslutande momentet på hoppbanan var det inte många i publiken som kunde sitta still. Pantsu var riktigt glad efter tävlingen. - Jag har ridit mycket både fälttävlan och banhoppning det sista och det kan vara förvirrande. Då går det dåligt också som det har gjort för mig ett tag. Den här segern behövde jag. John Hickey var trots den lite snöpliga förlusten inte speciellt besviken. - Jag ska vara glad att jag blev tvåa. Pantsu är grym, jag har jätterespekt för henne. Tror du att hon har chans på fälttävlan i OS? - Absolut. Jag hoppas hon tar guld.

Markus Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons