Annons

Emil på en högre nivå

I fjor inledde Emil Mårtensson säsongen med att vara publikvärd på Vångavallen. Han avslutade med att spela från start i TFF:s fyra sista allsvenska matcher. "Det hände mycket under säsongen och det ger mig råg i ryggen för den här säsongen", säger Emil.
Sport • Publicerad 11 februari 2005
Det har gått fort för Emil Mårtensson. 20-åringen är plötsligt på allvar med och konkurrerar om en plats i TFF inför säsongen, en säsong som inleds med första träningsmatchen på söndag. @08 Bildbyline:BILD: Tomas Nyberg
Det har gått fort för Emil Mårtensson. 20-åringen är plötsligt på allvar med och konkurrerar om en plats i TFF inför säsongen, en säsong som inleds med första träningsmatchen på söndag. @08 Bildbyline:BILD: Tomas NybergFoto: 

På söndag inleder TFF spelåret 2005 när Lunds BK gästar Anderslöv. Till stora delar är det ett nytt lag som ska spelas ihop.

Av de 24 spelare som tillhörde A-truppen när allsvenskan inleddes är bara tio spelare kvar. Resten kom till under säsongen eller har anslutit under vintern.

Annons

En av spelarna i "nya" TFF är Emil Mårtensson. När A-laget tränade förra våren tränade Emil med tipselitlaget. När A- laget spelade match var Emil publikvärd.

– Jag har hållt på TFF ända sedan jag var liten och är van vid att alltid gå på matcherna. Det var roligt att uppleva stämningen på läktarna mot Djurgården och Malmö men det var inte alltid roligt att vara publikvärd – vi var tvungna att vara på plats två timmar före matchstart, säger Emil Mårtensson. Sedan gick det snabbt för anfallaren. Han blev uppflyttad till A-laget i maj och fick känna på seniorfotboll på allvar.

– Det var tufft. Tempot var mycket högre än jag var van vid och det var tungt ett tag. Men jag kom in i det efterhand och kände mig trygg och bekväm.

Trots måltorka och en rad poänglösa matcher hölls dock Emil Mårtensson utanför laget. Debuten dröjde till hemmamatchen mot Hammarby i början av augusti då Emil fick hoppa in i slutet av 2–2-matchen.

Ironiskt nog – det som blev tränaren Ulf Larssons sista match i TFF blev Emils första.

– Det var skador som gjorde att jag kom med i truppen till den matchen och därefter var jag med i 17-mannatruppen i några matcher, men fick inte spela.

Allt eftersom kom chanserna. Emil fick hoppa in ytterligare tre gånger och slutligen blev han uttagen i startelvan i en allsvensk match.

– Det var helt otroligt och jag spelade bra hela matchen. Målet kom strax före paus och först fattade jag inte vad jag hade gjort, säger Smil Mårtensson.

Efteråt var det full fokus på den nye anfallaren.

– Jag valdes till bästa spelare men det kändes överdrivet. Richard (Richardsson) var bra, tog bland annat en straff.

Annons

Fem månader efter sin första – och enda – fullträff i TFF är Emil Mårtensson redo för en ny säsong. Plötsligt är det förväntningar på honom, både från klubben och från dess supportrar.

– Förra säsongen tänkte jag inte på att konkurrera om en plats. Mitt kontrakt gick ut i höstas och det gällde mer att visa så mycket som möjligt.

– Mitt mål i år är att bli ordinarie. Jag vill göra mig förtjänt av att spela i A-laget.

Vad är dina styrkor?

– Jag är halvbra på allt. Jag gillar att gå på djupet och löper mycket. Jag gillar även närkampsspelet som target-spelare, men då gör jag inte så mycket mål.

Hur fungerar samarbetet med Stephen Ademolu?

– I allsvenskan var vi tillbakapressade och fick ägna oss mycket åt försvarsspel. Vårt samarbete syns mer när det gäller offensiven och till en början förstod vi inte riktigt varandra, sprang till exempel i varandras löpvägar. Det blev bättre mot slutet, men allt tar tid och vi behöver nog mer tid tillsammans.

På söndag räknar Emil Mårtensson med att få spela.

– Jag har sett fram emot den här matchen i två, tre veckor. Det ska bli riktigt roligt. Jag tror också säsongen blir rolig.

Varför det?

Annons

– Vi har roligt i gruppen, alla går bra ihop. Vi har tappat några spelare, men jag tror att vi har ett lika bra lag som i fjor. Men det verkar vettigt att värva en anfallare till.

Men då ökar konkurrensen för din del?

– Konkurrensen är bra redan. Men det är egentligen bara jag, Stephen och Alban (Jusufi) som är anfallare. Om det blir någon skada på någon av oss är vi bara två. Får vi in en till så får man bara ge ännu mer, men det är klart att det inte blir roligt om man skulle bli fjärdeforward. Men då får man stötta de som får spela.

Du har inte räknat med Toni Bahtiri. Varför?

– Han är fortfarande väldigt ung, men det är en stor talang. Han har precis kommit upp i A-laget men tar för sig ordentligt. Det är inte alls omöjligt att han får speltid, skulle inte alls förvåna. Ingen räknade med mig i fjor.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

Tio spelare kvara

TFF inledde förra säsongen med 24 spelare i truppen. Av dem återstår blott tio:

Annons

Richard Richardsson

Dennis Melander

Ivo Skiljo

Yousef Fakhro

Mattias Kronvall

Mike Owusu

Jens Sloth

Fredrik Nilsson

Johan Laursen

Patrik Redo

Fotnot.Justice Christopher är ännu TFF:s spelare men inte på listan då han förhandlar med en rysk klubb.

FOTBOLL TRELLEBORG
FOTBOLL TREL LE BORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons