Annons

EM - A till Ö

EM är slut. Fotbollsfesten är över för den här gången. Dags att summera. Och det gör vi på Bladetsporten med ett klassiskt A till Ö. Minns ni van Nistelrooys helikopter? Bilics frispel? Eller Lagerbäcks ömma punkter? Vi gör.
Sport • Publicerad 30 juni 2008
BILDER: SCANPIX
BILDER: SCANPIXFoto: 

Arsjavin. Andrej i förnamn. Det tisslades och tasslades inför ryssarnas match mot Sverige. "Stjärnan är tillbaka - men hur bra är han egentligen?" Ungefär så lät det. Och svaret fick vi ju. Han var otäckt bra mot Sverige. Kusligt bra mot Holland.

Bondgård av en höna. Det gjorde kvällstidningarna efter strömavbrottet i semifinalen mellan Tyskland och Turkiet. Förstasida, krönikor, skandalartiklar. Allt var med. Och det bara för att TV4 råkade röra sig med ett litet faktafel i kaoset. "TV 4:s pinsamma lögn" i stora feta rubriker. Lite too much, faktiskt.

Annons

Citatet. "Vi tänker göra allt vi kan för att göra ett bra resultat mot Grekland, finns det några här inne som vill motsatsen så är det upp till er, det kan inte jag påverka." Lars Lagerbäck var inte lite bitter när han gick till "attack" mot den svenska presskåren under en presskonferens i Lugano.

Dödens Grupp. Levde verkligen inte upp till förväntningarna. Frankrike, Italien, Holland och Rumänien vara alla försvunna efter kvartsfinalerna. Vem hade trott det innan mästerskapet sparkade igång?

Evighetsmaskinen. Guus Hiddinks ryska elva hade sannerligen inga pingislungor. Det fick både Sverige och Holland erfara. Herregud vad dom sprang, Arsjavin, Zjirkov, Pavljutjenko och de andra grabbarna.

Frispel. Det fick kroaternas förbundskapten Slaven Bilic lite titt som tätt. Snacka om att leva sig in i matcherna. Han hoppade, studsade, skrek, gestikulerade vilt, slet sitt hår. Och när sen hans kroatiska hjältar hittade målet fick han…just det, frispel.

Guus. Hiddink i efternamn. Vad har den mannen som inga andra förbundskaptener har? Han har tagit Sydkorea och Holland till VM-semifinal, Australien till VM-åttondel och Ryssland till EM-semi. Det är bara att göra vågen för den gode Guus.

Helikoptern. Ruud van Nistelrooys lilla snurr på mittplan öppnade upp ett helt anfall i matchen mot Frankrike. Robben sprintade förbi sega fransmän och van Persie avslutade vasst. Men det var van Nistelrooys helikopter som var hela grejen. Fotbollsgodis.

Ibra. Sverige gjorde ingen succé i EM. Men Zlatan Ibrahimovics kasse mot Grekland var i alla fall ett av EM:s vackraste mål. Väggspelet med Henke och sen skottet med den raka sträckta vristen. Vi har hört att Nikopolidis åkte på en öroninflammation efter matchen…

Joachim Löw. Jürgen Klinsmanns arvtagare har varit en av turneringens stora profiler. Utvisad mot Österrike, avstängd mot Portugal och känd som en riktig gentleman hos journalisterna. Men framför allt - han gjorde Tyskland till det Tyskland är känt som, en lagmaskin utan dess like.

Kaptenens avsked. Fredrik Ljungberg tackade för sig i blågult och lämnar ett gigantiskt tomrum efter sig. Inte för att han gjort sin bästa turnering, långt därifrån, utan för att påfyllnaden underifrån helt enkelt inte existerar. Tack för den här tiden, kapten.

Laul, Lühr & Lundh. Trion är ständigt i hetluften, alla på olika vis. Men för den bloggmedvetna är det bara att läsa och njuta. Fotbollsbloggarna är aldrig så bra som under ett mästerskap. Och att Lundh dessutom är strålande i tv gör bara fotbollsfrosseriet än bättre…

Annons

Minnena. Vi är medvetna om att det här i sig är en minnestext, men för allt som inte får plats krävs det en egen bokstav för just minnena. Ballacks frisparksmål. Hollands drömöppning. Rysslands Sverigekross. Det dåliga vädret. Patrick Ekwalls klädbyte. Ja, minnena är fler än vad som får plats på ett uppslag.

Njuren. Ivan Klasnic blev dubbel målskytt för sitt Kroatien i EM - med hans pappas njure i kroppen. Hans mamma ställde upp, men kroppen stötte bort den och tvingade Klasnic till en ny operation. Inte ens ett år senare är han sensationellt tillbaka på fotbollsplanen. Ett litet mirakel bara det.

Oksana Andersson. Framröstad till den snyggaste spelarbruden innan EM och "Chippens" flickvän fortsatte att göra succé. Efter Sveriges uttåg ur turneringen åkte paret på semester och hade inga problem att visa upp sig. Inte någon del av sig. Den tyska tidningen Bild drog läsarna till sig med topless-bilder på Oksana. Ja… och på Chippen förstås.

Packat och klart. Portugals Luis Felipe Scolari blev klar för Chelsea mitt under turneringen. "Ett misstag", sa landets presschef efter uttåget. Samtidigt jagade Real Madrid Ronaldo och Deco placeras lite överallt. Det blev kanske lite mycket agenter och för lite fotboll den här gången, Portugal.

Queen. Filmen om den engelska drottningen är sorgligare än någonsin. Stackars drottningen fick inte ens ett landslag i EM. Det är verkligen synd om henne. Och om oss, för visst saknade vi England? Eller? Ryssland tog deras plats och kanske var det ändå någon slags rättvisa från han uppifrån.

Röta. Eller skicklighet? Turkiet stod för några redan nu klassiska upphämtningar. Den värsta gjorde turkarna mot Tjeckien. 0-2 blev till 3-2 under den sista kvarten. Och då hade de faktiskt en del röta.

Sömnpiller. EM inleddes med en stor lång gäspning. Schweiz-Tjeckien bjöd på trist tempofattig fotboll och var tillsammans med Rumänien-Frankrike EM:s sömnpiller.

Taskig taktik. Hade både Frankrikes Domenech och Hollands van Basten. Domenech gjorde bort sig både en och två gånger när han gjorde byten som var lika obegripliga som flummiga. van Basten hade gjort alla sina tre byten efter 60 minuter mot ryssarna. Och därför blev det fällkniven i stället för pigga ben under hela förlängningen.

Underbetyg. Delas ut till Frankrike. Ett kraftigt sådant. Benzema, Toulalan och Nasri skulle leda det nya Frankrike till succé. Alla vet hur det slutade. Med en kraftig kraschlandning.

Victory. Spanien spelade hem EM-victorian. Och vann därmed sitt hett efterlängtade mästerskap. Spanjorerna vann EM 1964 och det skulle alltså ta 44 år till nästa stora seger. Men segrar som man väntat på i all evig tid smakar oftast extra gott.

Annons

Wilhelmsson. Hällevikssonen "Chippen" fick inte ens match i EM. En elak bristning i baksidan av låret satte stopp för resten av EM. Och när "Chippen" försvann så försvann också en stor portion speed i det svenska laget. Och det märktes - inte minst mot Ryssland.

Xavi. Spaniens lille mittfältssnidare är guld värd för Spanien. Ett passningsgeni som behandlar bollen som om den vore det käraste han har.

Yviga gester. Det var inte bara Slaven Bilic som levde sig med från bänken. Turkiets förbundskapten Fatih Terim kommer på en hedrande andraplats. Och skjortan såg ni va"? Där det tunna vita tyget blev blötare och blötare ju längre matcherna pågick. Ibland av regnet - men oftast av turkiskt svett.

Zjirkov. Rysslands ånglok till ytterback var mer i offensivt straffområde än i det egna. Han for upp och ned på vänsterflanken som om det brann i baken på karln. En frisk fläkt. En injektion.

Åkes son. Psykologen Åke Fjellström har en son. Han heter Jens i förnamn. Han har varit en av TV4:s experter i EM. Den överlägset bästa, om ni frågar oss. Konkurrensen var knappast knivskarp - Hedman och Kåmark snackar mest en massa goja - men TV4 borde ändå rikta ett stort varmt tack och bock till Canal + som var bussiga att låna ut Fjellström till fyran.

Ärlighet - varar inte alltid längst. Ruud van Nistelrooy blev hyllad av firma Perlskog/Fjellström för att han stod upp i en farligt misstänkt straffsituation. För det fick han inspark emot sig och respass ur turneringen. Men guldstjärna till Ruud. Han har blivit snäll på äldre dar.

Öm punkt. Hade Lasse Lagerbäck flera av. Först gick han i taket på fotbollskanalens Olof Lundh när han ställde känsliga frågor om kapten Ljungberg och sen höll han ett långt försvarstal angående pressens "feltolkningar" av Zlatans hyllning till Stoor och Sebastian Larsson.

En ny mer känslosam och rakare Lagerbäck fick vi se under detta mästerskap.

Marcus Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons