Elvijs skrev på för IFK

En vecka efter första provträningen skrev han på. Elvijs Borodovskis är den högernia som IFK har letat efter. "Jag är ingen stor stjärna, men jag ska göra mitt bästa", säger den 21-årige letten.
Sport • Publicerad 24 november 2008
En vänsterhänt skytt har länge stått på IFK Handbolls önskelista. På måndagen gjorde klubben klart med Elvijs Borodovskis. BILD: Claes Nyberg
En vänsterhänt skytt har länge stått på IFK Handbolls önskelista. På måndagen gjorde klubben klart med Elvijs Borodovskis. BILD: Claes NybergFoto: 

Om handbollförbundets pappersexercis går i normal hastighet hinner Elvijs bli spelklar till IFK:s nästa match, den mot H 43 borta nästa onsdag.

195 cm hög och 97 kilo tung ska han bli det hot som IFK saknat från högerkanten.

- Jag är ingen stor stjärna, men jag ska göra mitt bästa, det beror ju på laget också, säger Elvijs Borodovskis angående förväntningarna.

Vad är dina starka sidor?

- Det får tränarna uttala sig om.

Vad tycker du om laget?

- Det är lite högre nivå än i Lettland. Spelarna är vänliga, det är många unga spelare precis som jag.

Vad vet du om svensk handboll?

- Inte mycket. I Lettland åker man till Danmark eller Tyskland. Jag tror ingen från Lettland har spelat i Sverige före mig.

Under tisdagen sätter sig Elvijs Borodovskis i skolbänken för första svensklektionen.

IFK-tränaren Dragan Brljevic ser Elvijs som en bra värvning för framtiden.

- Vi får ett annat spel med en vänsterhänt kille, han är ingen stjärna nu men kan bli det om han får rätt träning.

Sportchefen Patric Sandblom understryker att det inte är någon frälsare man har värvat.

- Det vi hade behövt nu är en riktigt bra etablerad vänsterhänt skytt, men det har vi inte ekonomi till, säger han. I stället satsar klubben på en ung talang med potential. Frågan är hur han kommer att stå sig i elitserien.

- Han har goda förutsättningar. Han har fysiken, en bra rörelse, en bra blick för om han ska skjuta eller spela in. En synergieffekt tror jag blir att Marcus Litborn kommer att få ut mycket mer av sin kapacitet, säger Patric Sandblom.

Borodovskis har skrivit på för säsongen ut, därefter har IFK en option på förlängning för ytterligare två säsonger. IFK har löst honom från kontraktet med hans lettiska klubb HK LSPA Riga som han spelat för så sent som för en dryg vecka sedan.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.