Annons

Elmander borta - Rosenberg startar

Johan Elmander startar inte i kvällens EM-premiär mot Ukraina. I stället tar Markus Rosenberg oväntat platsen på topp. Veteranen Anders Svensson petas. Rasmus Elm tar den defensiva rollen på mittfältet.
Sport • Publicerad 11 juni 2012
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Johan Elmander ansågs vara frisk nog att spela premiären mot Ukraina när Erik Hamrén hade presskonferens i Kiev dagen före match.

– Han är okej att spela. Det känns riktigt, riktigt bra. Jag tar ett snack med Johan i kväll (söndag) och utifrån det vet jag vilka som ska spela, sade Hamrén på den internationella presskonferensen.

Annons

Men Elmander har enbart genomfört tre hela träningar med laget sedan han fick en fraktur i mellanfotsbenet för en knapp månad sedan. Han har fortfarande smärtor.

– Det handlar om min, och hans, bedömning. Jag lyssnar självklart på spelaren hur han känner det själv. Man ska ha en bra känsla att man kan prestera och inte bara vara skadefri, sade Hamrén i går.

Elmanders klubb, Galatasaray, har hela tiden hävdat att svensken behöver mer tid för rehabilitering, minst sex veckor.

Rosenberg, som tar Elmanders plats i startelvan, tackade bara för ett år sedan nej till landslagsspel av motivationsskäl. Men när Hamrén ringde i våras var han inte svårövertalad. Rosenberg ansågs få den 23:e och sista platsen i EM-truppen när John Guidetti tvingades tacka nej till EM-spel på grund av sjukdom.

EM-premiären blir den första tävlingsmatchen i landslaget som Markus Rosenberg får spela från start sedan november 2007. Då fick han spela EM-kvalmatchen mot Spanien och byttes ut i slutet mot Marcus Allbäck. I EM 2008 fick Rosenberg bara spela en halvlek, mot Spanien, sedan Zlatan Ibrahimovic tvingats gå ut med knäproblem. I VM 2006 fick han ingen speltid alls.

Landslagets spelaransvarige Marcus Allbäck säger i en webbtv-intervju till förbundets hemsida att skälet till att Rosenberg får spela från start är "djupledshotet som Markus besitter".

"Han ska försöka att dra isär deras lag längdmässigt", säger Allbäck.

Hamrén och Elmander tog beslutet tillsammans att Elmander inte skulle spela i EM-premiären.

"Det är många matcher på kort tid och att Johan (Elmander) skulle spela tre matcher på tolv dagar är lite väl mycket", säger Allbäck.

Allbäck säger att beslutet att peta Anders Svensson till förmån för Rasmus Elm handlar om det centrala spelet.

Annons

"Vi tror att Rasmus och Kim (Källström) kan vara en bra konstellation centralt."

Toivonen är inte tänkt att "slicka linjen" i sin vänstermittfältsroll utan ska försöka att hitta kombinationer med Rosenberg och Ibrahimovic.

Veteranen Anders Svensson petas i kvällens startelva. Redan i kvalet stod det klart att Rasmus Elm var på väg att fasa ut Svensson ur laget. Inför landskampen mot Serbien hyllade Svensson arvtagaren:

– Rasmus är en fantastisk fotbollsspelare, en av mina absoluta favoriter, det måsta jag säga. En otroligt härlig spelare.

Även Ola Toivonen får plats i startelvan mot Ukraina. Rasmus Elm tar klivet in på Svensson plats på innermittfältet och Toivonen får rollen till vänster på mittfältet.

Hamrén har använt Toivonen som vänstermittfältare i två landskamper i år, först mot Kroatien i februari och sedan mot Island i för snart två veckor sedan.

Mikael Lustig, som varit skadad och fått dåligt med speltid i Celtic i vår, tar högerbacksplatsen i premiärelvan. Den som han abonnerade på under hela EM-kvalet. I Daniel Majstorovics frånvaro får som väntat Andreas Granqvist gå in på mittbacksplatsen bredvid Olof Mellberg. West Bromwichs Jonas Olsson ställs därmed utanför startelvan. Blackburns Martin Olsson startar som vänsterback.

Sverige går därmed in till EM-premiären med en backlinje som enbart har en match tillsammans bakom sig. I mötet med Serbien på Råsunda i tisdags bildade Mikael Lustig, Olof Mellberg, Andreas Granqvist och Martin Olsson försvar för första gången. Lustig spelade samtliga matcher i kvalet men har under vintern dragits med skador och dessutom inte tagit en ordinarie plats i Celtic när han varit skadefri.

Trion Lustig, Mellberg och Olsson spelade mot Finland och Holland i de avslutande EM-kvalmatcherna i höstas. Nu ersätter Granqvist korsbandskadade Daniel Majstorovic.

I ukrainska massmedier spekuleras i att 35-årige anfallsstjärnan Andrij Sjevtjenko, trots stora skadeproblem under säsongen, spelar från start för hemmalaget. Den statliga nyhetssajten Ukraina2012 gissar att Sjevtjenko ställs upp vid sidan om ex-serben Marko Devic. Ukraina 2012 räknar dessutom med att Dynamo Kievs Jevhen Chatjeridi och Taras Mychalyk bildar mittbackspar.

Annons

Här är hela startelvan:

1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Lustig, 3 Olof Mellberg, 4 Andreas Granqvist, 5 Martin Olsson - 6 Rasmus Elm, 9 Kim Källström - 7 Sebastian Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic, 20 Ola Toivonen - 22 Markus Rosenberg.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons