Annons

Ellen Olsson svarade för bästa insatsen någonsin

Ellen Olsson svarade för sin bästa prestation i karriären när trelleborgaren blev tvåa i Europacupen i Köpenhamn. Det är också den bästa placeringen någonsin för en svensk simmare i öppet vatten.
Simning • Publicerad 27 augusti 2018
Ellen Olsson blev tvåa i Köpenhamn.
Ellen Olsson blev tvåa i Köpenhamn.

Ellen Olsson går från klarhet till klarhet denna säsong. För två veckor sedan blev hon nia i världscupen i Kanada. När den europeiska eliten samlades i Köpenhamn blev trelleborgaren tvåa.

Ellen Olsson besegrade ryskan Maria Babkina i en spurt och var tre sekunder före henne i mål.

Annons

– Det känns jättekul. Men det var väldigt förvånande för jag funderade på om jag skulle ställa upp eller inte för jag var förkyld och hade feberkänsla i kroppen dagen innan. Eftersom tävlingen var så nära så kände jag att jag chansade, säger en glad Ellen Olsson.

Det gjorde hon rätt i. För det är första gången någonsin en svensk simmare i öppet vatten blir tvåa i ett internationellt lopp.

Det enda svenska resultatet i öppet vatten som kan konkurrera med Ellen Olsson framgång i Köpenhamn är Eva Berglunds åttondeplats på VM 2007 på fem kilometer.

– Det är kul att ge den här framgången till Sverige, säger Ellen Olsson, som nu visat att hon borde fått åka till EM i somras.

Hon ratades av simförbundet för att hon inte ansågs ha chans att bli bland de åtta bästa.

– Nu har jag verkligen motbevisat förbundet, konstaterar Ellen Olsson.

En tävling återstår för säsongen. Det är finalen i Europacupen i Slovenien om två veckor. Trelleborgaren är nu trea i totalen i Europacupen efter de fem tävlingarna under året.

– Målet nu är att försvara min tredjeplats. Men det är lite känslosamt att det är sista tävlingen på säsongen nu när det går så bra, säger Ellen Olsson.

Vad ligger bakom framgångarna i år?

– Jag tror mitt tränarbyte inför säsongen har stor del i det. Sedan är jag mer medveten nu om hur min kropp svarar på återhämtning. Jag har även blivit snabbare, jag kan hålla högre tempo längre.

Annons

Vann loppet i Köpenhamn gjorde italienskan Alisia Tettamanzi. Hon tog en komfortabel seger och vann en minut och 15 sekunder före Ellen Olsson.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons