Elitcyklister riskerar böter

I kväll startar Sveriges första motionscykeltävling i Grand Prix-form i Höllviken. Tävlingen har vållat stor debatt inom cykelsporten. I startfältet finns nämligen licensierade cyklister men tävlingen är inte sanktionerad av Svenska Cykelförbundet.
Sport • Publicerad 23 augusti 2002

- Om en elitcyklist deltar i tävlingen riskerar denne 6 000 kronor i böter. Det ska bli intressant att se hur förbundet agerar, om de ska ha folk på plats som delar ut böterna, säger tävlingsledare Per Christiansson. Förutom böter riskerar de licensierade cyklisterna avstängning. Trots debatten och riskerna med att ställa upp i "60 minutes Grand Prix" har avhoppen varit relativt få. - Så fort vi annonserat om tävlingen fick vi femton anmälningar av elitcyklister, i dag återstår sex, säger Per Christiansson som hade hoppats på ett så starkt startfält som möjligt. - Nu har förbundet pratat om att ändra reglerna, men vi får se hur det blir. Tävlingen är unik då motionärer och eliten möts sida vid sida på den 3,1 kilometer långa banan i Höllviken. Tävlingen går ut på att varva banan så många gånger som möjligt under en timma. Förhoppningen är att tävlingen ska bli etablerad och återkomma varje år. - Det här är som vilken etapp som helst i Giro di Italia, mycket proffsigt. På fredagen fick vi en 32 meter hög lift där vår speaker kan följa hela banan och kommentera vad som händer i racet. På fredagen hade arrangörerna fått 90 anmälningar och tävlingen startar klockan 18.30.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.