Annons

Elina Lenir blev överkörd av lastbil: ”Jag hade väldig tur”

Elina Lenir har i år varit en nyckelspelare i det TFF-lag som nu gått upp i allsvenskan. Men förra året kunde karriären varit över. Då var hon med om en trafikolycka som kunde ha slutat mycket värre. ”Det kunde gått väldigt illa om jag hamnat helt under lastbilen. Jag hade väldig tur”, berättar hon i TA Sportpodd.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Podcast • Publicerad 16 november 2023 • Uppdaterad 17 november 2023
TFF:s Elina Lenir gästar TA Sportpodd.
TFF:s Elina Lenir gästar TA Sportpodd.Foto: Tomas Nyberg

Våren 2022 var Elina Lenir på väg till Studenternas IP i Uppsala, på väg till försäsongens näst sista träningsmatch med hennes dåvarande klubb IK Uppsala. Det slutade med att hon blev överkörd av en lastbil.

– Det kunde gått väldigt illa. Jag hade väldig tur, berättar hon i TA Sportpodd.

Annons

– Jag hade skrivit tenta den dagen och jag satte mig på cykeln för att cykla till matchen. Jag cyklade alltid förbi sjukhuset som ligger i anslutning till Studenternas. Där är en backe som jag cyklar nerför. Där är mycket grus på vägarna på vintrarna i Uppsala för att man inte ska halka på snön. Det ligger kvar ett tag efter att snön försvunnit.

– När jag är i höjd med backen ser jag en lastbil på gatan. Han blinkar för att svänga till vänster, jag lägger märke till att han fortsätter svänga, så det blev att slänga sig på bromsen och försöka få stopp på cykeln. Men man glider bra på gruset. I hans sväng så glider jag under med foten som han kör över.

Elina Lenir gled förbi lastbilen, men alltså inte med hela kroppen.

– Han fortsatte bara att svänga, han såg inte mig överhuvudtaget. Jag försöker att svänga av men hamnar med cykeln på sidan och glider och han kör över min fot med sitt vänstra bakdäck. Jag hamnar på sidan och med sidan också på foten som han kör över.

Hur minns du smärtan?

– Där och då fick jag så mycket adrenalin i kroppen för jag försökte få stopp på cykeln. Det var först i ambulansen på väg in som det började göra rejält ont och som jag förstod att det inte var så bra.

TFF:s succémittfältare kom undan med tre frakturer i foten och en tillvaro i gips i sju veckor.

– Jag klarar mig väldigt bra för att vara den typen av olycka. Jag hade tur. Även om det innebar en bruten fot, säger Elina Lenir.

– Det kunde gått väldigt illa om jag hamnat helt under lastbilen. Jag hade väldig tur, fortsätter hon.

Hade du tankar på att karriären kunde vara över?

Annons

– Det var nog bland mina första tankar eftersom jag var på väg till en match. När det är fotledsfraktur vet man ju inte när man kan återhämta sig, så det var såklart tankar som fanns där då. Men allt har gått bra och här är man idag, säger Elina Lenir, och syftar på det allsvenska avancemanget.

Elina Lenir, när hon var gäst i TA Sportpodd.
Elina Lenir, när hon var gäst i TA Sportpodd.Foto: Tomas Nyberg

Det blev en rättslig process av olyckan. Elina Lenir fick åka till Uppsala i början av året för en rättegång då chauffören nekade till brott. En åklagare väckte åtal om vårdslöshet i trafik.

– Det var tufft att dra upp allting igen där och förklara situationen. Men det fick ett positivt utfall och någonstans var det skönt att få ett avslut på det.

Hon känner fortfarande av fotskadan efter olyckan.

– Jag har smärta på morgonen och efter match, speciellt när det är kallt, men det är något jag lärt mig att hantera. Det är nog något som kommer vara kvar ett tag framöver.

Hösten 2022 var hon tillbaka på fotbollsplanen, sedan flyttade hon hem till Skåne och var i år med och förde TFF till allsvenskan.

Elina Lenir lyfter fram lagsammanhållningen och glädjen som en stor framgångsfaktor när TFF tog Elitettan med storm under 2023.

I intervjun i TA Sportpodd berättar hon även om TFF:s framgångsformel, festsången, utmaningarna inför allsvenskan, schackintresset och jobbet som skadereglerare.

Lyssna på TA Sportpodd i spelaren nedan, eller där poddar finns.

Björn GustavssonSkicka e-post
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons