Annons

"Efter kraschen hade jag fruktansvärda smärtor"

"Det var inte så här jag ville bli känd..." Det har gått en vecka sedan Lina Persson, 17, ramlade av och fick hästen över sig i samband med Falsterbo Horse Show. Allehanda- sporten har besökt henne på sjukhuset i Malmö.
Sport • Publicerad 26 juli 2007
Lina Persson har precis ramlat av sin häst Regna i samband med Falsterbohoppningarna. I dag talar hon ut om den svåra olyckan. Arkivbild: malin palm
Lina Persson har precis ramlat av sin häst Regna i samband med Falsterbohoppningarna. I dag talar hon ut om den svåra olyckan. Arkivbild: malin palmFoto: 

Lina Persson, från Vitaby på Österlen, talar visserligen ut efter den svåra olyckan.

Men fortfarande känner Lina att hon inte vill ställa upp på bild. Situationen är svår för henne, där hon ligger i ställningar och dropp och slangar.

Annons

Efter en vecka, liggande helt stilla på rygg med huvud, nacke och bröst fastspänt i en stålställning, har Lina Persson fortfarande modet uppe.

Hon bröt nacken, skadade en kota och fick lungorna punkterade och luft bakom hjärtat.

Det är andra halskotan som är skadad och leden mellan två kotor är också skadad. Lina använder en "float", något som vidgar luftrören för att kunna andas riktigt.

I måndags försökte man rätta till kotan. Det gick inte helt utan den fastnade. För att kunna göra detta tvingades man söva Lina igen.

En slang fördes ner genom näsan. Eftersom det inte gick att söva henne fullt ut gjorde det rejält ont.

– Hade det varit jag hade jag nog klippt till läkarna, säger Linas mamma Ylva som finns vid dotterns sida hela tiden.

Lina kämpade på så bra att läkarna skojade med henne och sa att hon var en tjej man inte skulle vilja möta en mörk kväll... Att bryta nacken låter mycket allvarligt men med dagens medicinska teknik klarar sig så gott som alla. Om ryggmärgen är skadad är prognosen däremot mycket sämre.

Lina har genomgått ett flertal undersökningar och läkarna har konstaterat att ryggmärgen är oskadd.

Lina ligger fjättrad i sängen för att läkningen ska gå så bra som möjligt. På måndagen hissades huvudändan på sängen upp lite och i går kväll fick hon sitta en liten stund för att man skulle kunna spänna om stålkronan.

Hon ska i dag även få äta lite soppa för första gången. Hittills har hon bara fått dropp.

Annons

Ylva berättar vidare att Linas ritt såg hur bra ut som helst.

Lina var felfri och hade bra flyt, dessutom låg hon på andra plats.

– Jag stod bara fem meter ifrån när olyckan skedde. Hästen Regna snubblade, Lina dök ned rakt på huvudet och fick hästen över sig.

– Onsdagen var en riktig familjedag i Falsterbo och det var många barn som såg fallet, berättar Ylva.

Lina hade svåra smärtor direkt efter olyckan. Men man kunde inte ge henne smärtstillande eftersom det skulle hindra vidare undersökningar. Hon var vid medvetande hela tiden.

– Jag minns allting, både före och efter kraschen. Efteråt hade jag fruktansvärda smärtor, berättar Lina.

Men något av själva omkullridningen minns hon inte, det gick så fort. Framtiden för Lina blir tuff. Det blir minst tre månader i stålställningen. Lina ska kunna gå i skolan men ridningen får vänta. Frågan är hur länge.

Linas hästar hålls nu igång av vänner. Regna ska få vila. Det visade sig att hon kan ha fått en skada på en sena men sedan kommer Linas kompis Chatarina Gyllenberg att ta hand om henne.

– Jag skulle inte låta någon annan rida henne, avslutar Lina.

Gerd Cronestål

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons