Annons

Dündar Göc är en fena på UV-rugby

Uttagningslägret i Mullsjö sög nästan musten ur Dündar Göc. Men slitet betalade sig. Landslagsbeskedet var karriärens lyckligaste stund och nästa helg vankas nordiska mästerskapen i Uddevalla.
Sport • Publicerad 9 november 2006
Går på djupet. Med cyklop, snorkel och simfötter är Dündar Göc på väg ned för ännu ett träningspass i badhuset i Trelleborg. TSS-sektionen hoppas att flera ska få upp ögonen för den tuffa sporten under vatten. BILD: Tomas Nyberg
Går på djupet. Med cyklop, snorkel och simfötter är Dündar Göc på väg ned för ännu ett träningspass i badhuset i Trelleborg. TSS-sektionen hoppas att flera ska få upp ögonen för den tuffa sporten under vatten. BILD: Tomas NybergFoto: 
Blågul debutant. Att Trelleborg har representanter i landslaget i undervattensrugby hör inte till vanligheterna. TSS:aren Dündar Göc satsar målmedvetet och tränar fyra dagar i veckan. BILD: Tomas Nyberg
Blågul debutant. Att Trelleborg har representanter i landslaget i undervattensrugby hör inte till vanligheterna. TSS:aren Dündar Göc satsar målmedvetet och tränar fyra dagar i veckan. BILD: Tomas NybergFoto: 

– Man satt nästan och skakade innan de läste upp ens namn, berättar Dündar Göc om stunden då han fick reda på att han blivit uttagen i svenska juniorlandslaget i undervattensrugby.

När TA-sporten träffar Dündar Göc i badhuset är han hur lugn som helst.

Annons

Lagkamraterna i TSS har just krängt på sig cyklop och simfenor och hoppat i.

– Det här är en lagsport. Man har kul tillsammans, det krävs att man har tränat mycket i hop, det tar tid och man måste spela länge ihop innan det kan bli bra, förklarar Dündar Göc. Det är hård kamp under vattnet. Hård kamp kring de två stålkorgarna som står på botten. Det gäller att vara fysiskt stark och kunna hålla andan länge.

– Undervattensrugby är tufft. Tufft, men kul, påpekar Dündar Göc.

– Det är ingen enkel sport, man kan alltid lära sig mer och mer. Det hänger mycket på viljan; att verkligen ge allt fastän man kan vara hur trött som helst.

Fyra kvällar i veckan tillbringar han i badhuset.

Dündar Göc fastnade för sporten direkt när familjen flyttade till Trelleborg från Hässleholm för tre år sedan.

– Min pappas kompis hade en son som tog med mig hit. Det var så det började. Taekwondo och fotboll hör numera till en förfluten idrottsbana. Ganska snart blev det enkom undervattensrugby för Dündar. Och satsningen har betalat sig.

– Från augusti till nu har han exploderat på alla plan, menar TSS juniortränare Fredrik Hansson.

Tränarkollegan Christian Sörensen instämmer:

– Dündar har en stark vilja, en stark träningsvilja och en stark vilja att bli bäst. Han är komplett, inte exceptionellt bra på något utan väldigt bra på allt, sammanfattar Sörensen.

Annons

– Jag ska försöka bli så bra som möjligt, spela VM och komma med i seniorlandslaget, säger Dündar.

Men först är det nordiska mästerskapen för juniorer som gäller. Sverige står sig väldigt väl internationellt. Bli därför inte förvånad om Dündar återvänder till Trelleborg med en medalj om halsen.

– Just nu handlar det mest om att hålla sig frisk och att äta hälsosamt. Men jag behöver slipa en del på min position; att som back slå om snabbt och anfalla. Livet kretsar mycket kring undervattensrugby för Dündar Göc. Det finns förstås annat som också kräver sin tid.

Skolan till exempel. 17-åringen går andra året på naturvetenskapliga programmet på Bastionskolan.

– Egentligen ska man ju planera sin tid, säger han en smula skämtsamt och underfundigt.

Matte är favoritämnet.

– Kanske vill jag läsa till civilingenjör eller jobba med data, jag vet inte riktigt.

Det civila planerna är just nu vagare än de sportsliga. Inte så konstigt kanske när man har ett internationellt mästerskap framför sig.

Björn Gustavsson

a Dündar Göc

Annons

@05 Funktion olåst inget indrag:Ålder: 17 år

Bor: i Trelleborg

Familj: mamma, pappa och två systrar, 25 och 19 år

Klubb: Trelleborgs Simsällskap

Sysselsättning: pluggar andra året på naturvetenskapliga programmet på Bastionskolan.

Aktuell: Gör landslagsdebut i juniorlandslaget vid nordiska mästerskapen i Uddevalla nästa helg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons