Annons

Dubbel utmaning för Jonas Tilly att nå OS

För bara några månader sedan var Jonas Tilly inne på att sluta. Nu är 23-åringen på väg tillbaka. "Jag har fått motivation att fightas om medaljer och en landslagsplats."
Sport • Publicerad 8 september 2007
Bild från i juni då Jonas Tilly rehabtränade för att få rätsida på sitt skadade muskelfäste i axeln. Nu har Jonas genomfört sina första simpass sedan i maj och har planer att försöka kvala in till OS. Bild: Claes Nyberg
Bild från i juni då Jonas Tilly rehabtränade för att få rätsida på sitt skadade muskelfäste i axeln. Nu har Jonas genomfört sina första simpass sedan i maj och har planer att försöka kvala in till OS. Bild: Claes NybergFoto: 

Inte ett enda simpass sedan i maj. Inte konstigt att Jonas Tilly upplevde en konstig känsla när han för två veckor sedan var i vattnet igen.

– När man efter ett två veckor långt uppehåll efter en tävling känner man att man tappat vattenkänslan. Nu kändes det som att jag inte var simkunnig, säger Jonas.

Annons

Axelskadan han ådrog sig i Sydafrika i vintras är på väg att ge med sig. Han är på väg att trappa upp träningen som för närvarande sträcker sig till två simpass och två styrketräningspass i veckan.

– Skadan har inte släppt helt. Jag har lite känning och därför är jag avvaktande. Men det är en märkbar skillnad i axeln nu. Under skadeuppehållet har Jonas tappat vattenkänsla och fart, muskelstyrka och kondition. Och med tanke på att han säger att det han ägnade sig åt i bassängen i våras var "ett daltande" och inte gjorde någon nytta, är det en hel del att ta igen.

– Jag har fått motivation och suget tillbaka. Jag vill ju bli bra igen. Jag har fått motivation att fightas om medaljer och en landslagsplats.

Tiden är knapp.

I februari är sista chansen att kvala in till långbane-EM i Eindhoven månaden därpå. Och EM är sista chansen att kvala in till OS i Peking.

– Jag är inte redo att tävla än på ett tag och jag har tappat mer än vad jag trott. Men när jag väl får fart på träningen då ska det gå ganska fort, säger Jonas Tilly.

För SM-deltagande i november måste han vara tillbaka i full träning i oktober och dessutom ha hunnit med någon tävling innan SM. Han blir Trelleborgs Simsällskap trogen. Det är här han bor och jobbar och han ser därför ingen anledning att spendera onödig tid på att pendla.

Träningen sköter han på egen hand.

– Jag har ju simmat under lång tid och har erfarenheter från USA och från tre landslagstränare här i Trelleborg. Jag känner att jag har en bra grund att stå på.

Därmed blir utmaningen dubbel: att hinna få kroppen i form till EM-kvalet och att göra det på egen hand.

Annons

– Det är en grej som motiverar mig mycket. Jag vill bevisa att jag klarar det. Det här är en utmaning och jag älskar utmaningar. Helt utan hjälp utifrån är inte Jonas Tilly.

Ingmar Aldenhov bistår med värdefull erfarenhet när det gäller styrketräningen och när simträningen inom kort trappas upp är det planerat för fartträning i Vellinge med tidigare TSS-simmaren Pontus Ericsson för att få tävlingslika förhållanden.

Allt i jakten att äntligen nå ett OS.

– Det är långt till 2012. Samtidigt är det ju så att om jag kommer igång ordentligt så vill jag säkert fortsätta ett par år och då är det bara två år kvar till OS i London.

– Jag kan inte känna att min karriär är avslutad, sedan vet jag inte om jag orkar med fyra år till. Ett OS hade varit kul, det är det enda mästerskap jag inte tävlat i.

Eftersom motivation är en mäktig kraft känns det som att det aldrig går att räkna ut Jonas Tilly.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons