Annons

Drugge söker sin nya roll i Blåvitt

Andreas Drugge har lämnat stillsamheten i TFF för storklubbsmiljön i IFK Göteborg. Rollen är en annan och förväntningarna höga. På söndag ställs han mot sina gamla kamrater.
Sport • Publicerad 21 maj 2011

I TFF har det talats i flera år om Druggerollen. Den roll som bär Drugges namn i IFK Göteborg har det inte talats så mycket om ännu. 28-åringen som i höstas lämnade TFF efter tre år har fått en knackig inledning på säsongen, men kan liksom laget vara på väg att hitta rätt.

– Jag är inte nöjd, jag skulle vilja ha bidragit med mer i matcherna, varit inblandad i fler farligheter. Ändå känner jag att jag blivit mer delaktig, det har fungerat bra under perioder och fungerar bättre ju fler matcher man gör, säger Andreas Drugge.

Annons

Efter fyra matcher från start tvingades han avstå spel på grund av känningar i baksidan av knäet. När han blev frisk bänkades han, men återtog sin plats i startelvan mot Norrköping senast där han blev utbytt.

– Det är jämnt om platserna och det är bra. Det är tuff konkurrens och man får rätta in sig i ledet. Får jag inte spela på söndag så är jag förberedd på ett inhopp.

Vad är den största skillnaden att vara fotbollsspelare i IFK Göteborg jämfört med i Trelleborgs FF?

– Organisationen runt laget, där är det väldigt stor skillnad. Det finns förutsättningar, sjukgymnaster och alla sådana positioner är heltidsanställda. Sedan är det väldigt mycket större medialt. Det är folk som hör av sig, det är journalister vid omklädningsrummet. Allt är mycket större.

Vad tycker du om det?

– Det är bra, vi syns mycket. I Trelleborg syntes vi alldeles för lite för den prestationen vi gjorde. Här behöver man inte göra någonting så är det ändå två helsidor, fastän det inte är något speciellt.

IFK Göteborg inledde serien historiskt dåligt med fyra raka nederlag och tränaren Jonas Olsson var ifrågasatt.

– Utåt sett var det krisstämpel, det flockades journalister runt omklädningsrummet. Men det hördes inget från fansen, inte vad jag har märkt, de har stöttat oss hela vägen. Det var en del hysteri, tränaren skulle avgå och det letades fel.

– Men vi är en bra sammansvetsad grupp som tror på det vi gör.

I TFF var Andreas Drugge navet i anfallsspelet, en spindel i nätet och tydlig huvudrollsinnehavare när det gällde att dirigera det offensiva spelet.

Annons

I IFK Göteborg är rollen en annan.

– I Göteborg är anfallsspelet fördelat på andra positioner också, klubben har alltid haft bra kantspelare som är delaktiga. Man kan säga att jag är mer forward i Blåvitt, medan jag var mer offensiv mittfältare i Trelleborg.

Hur är det att spela med Tobias Hysén jämfört med Fredrik Jensen?

– Tobbe har ett litet bredare register som fotbollsspelare. Vi har börjat hitta varandra ganska bra de senaste matcherna. Jensen är mer rakt på mål. Där är han jävlig stark. Jag vet inte om det finns någon så genombrottskraftig spelare.

Hur känns det att möta TFF?

– Klart att det är speciellt. Jag hade tre jättebra år där, det är en klubb där man fick visa vad man gick för fotbollsmässigt. Socialt var det kanon, jag har många goda minnen därifrån.

Socialt har Drugge hittat ett nytt hem i ett radhus i Partille där familjen bor sedan i mars. Nu väntar han på att hitta hem i sin nya roll i iFK Göteborg.

TFF kan han förstås utan och innan.

– De tror på de det gör. Slår man Elfsborg med 3–0 är man ett väldigt bra lag, vi har all respekt för dem.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons