Drömstart för elake Peter Hanson

Peter Hanson tog fram sin elaka sida, presterade tv-golf och återfinns i toppen av resultatlistan efter första dagens spel av British Open. ”Jag spelade riktigt bra”, sa han efter sin 66-runda på St Andrews.
Sport • Publicerad 16 juli 2010
Peter Hanson presterade toppgolf på St Andrews när British Open inleddes.
Peter Hanson presterade toppgolf på St Andrews när British Open inleddes.Foto: Tim Hales

Det pratades om regn och blåst inför första dagens spel. När British Open väl kom igång handlade det om sol och vindstilla. Nordirländaren Rory McIlroy, 21 år, var en av de tidigt startande som tog tillfället i akt.

– Att spela i St Andrews blir inte enklare än så här och jag är glad att jag lyckades ta vara på förutsättningarna. Det är alltid skönt att ha en buffert för fortsättningen. Det är ju ändå 54 hål kvar att spela, sa McIlroy efter sina 63 slag, nio slag under par, vilket innebar nytt banrekord.

En av de spelare som vill knapra in på den där bufferten och på söndag stå överst på resultatlistan är Peter Hanson. Han har aldrig skaffat sig ett bättre utgångsläge i en major tidigare, är delad trea och tre slag efter McIlroy.

– Med tanke på förhållandena är jag jättenöjd. Jag såg ju hur alla gjorde birdies på förmiddagen och när det sedan börjar blåsa när man själv spelar så är det lätt att man känner sig orättvist behandlad. Men jag sa till mig själv att strunta i det i dag och lyckades verkligen, sa Peter Hanson till golf.se.

Tre under par efter fem hål innebar medvind för Söderslättsgolfaren. Ännu en birdie hanns med innan dagens enda birdie kom på det elfte hålet.

Avslutningen var stark med birdies på hål 15, 17 och 18.

– Jag är väldigt nöjd. Framförallt är jag glad över min puttning som har varit ett orosmoment ett tag. Den här gången lyckades jag hålla mig lugn och sänkte alla kortare puttar, sa Peter Hanson till golf.se.

Inför den klassiska tävlingen berättade Peter Hanson för TA-sporten att han nu kände sig redo att vinna. Inte bara spelmäsigt, även mentalt ansåg han sig redo.

På de två sista hålen visade han det. 17:e ”Road hole” är banans svåraste.

– Jag slog en järnfyra in mot den greenen och den blev som en sån där man bara har sett på tv. Bollen landade innan greenen och rullade upp till tre till fyra meter, sa han till golf.se:s utsände som rapporterar om en ”elak” Peter Hanson som slog mot 18:e hålet trots att spelare stod på green – allt för att inte störas av det regnoväder som närmade sig.

– Jag visste att om jag väntade så skulle regnet komma och då skulle jag vara chanslös att nå. Det skulle alltså kunna kosta mig slag. Därför drog jag till. Kanske inte så schyst, men jag var tvungen, sa Peter Hanson som inte nådde green men som var tillräckligt nära för att tvåputta för birdie.

Tillräckligt bra för att vinna har han varit en längre tid. Nu kanske han är tillräckligt elak.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.