"Drömmen är att föra upp Åtvidaberg i allsvenskan"

Det kunde ha blivit TFF på 90-talet, men det blev Norrköping och senare Malmö FF för Kristian Bergström, 31. Nu är han tillbaka Åtvidaberg " och målet är att gå upp i allsvenskan med moderklubben.
Sport • Publicerad 15 april 2005
Kristian Bergström, numer central mittfältare, tror att hans Åtvidaberg kan överraska i årets upplaga av superettan. arkivBild: Pressens bild
Kristian Bergström, numer central mittfältare, tror att hans Åtvidaberg kan överraska i årets upplaga av superettan. arkivBild: Pressens bildFoto: 

Åtvidabergs FF är en av alla de klassiska och merittyngda klubbar som förgyller superettan i år. Men Kristian "Pligg" Bergström är inne på att "Åtvid" kan bli mer än bara en prydnad för serien.

– Målsättningen är att vi ska blanda oss i tätstriden.

Och "tätstriden" är detsamma som att strida om allsvensk plats. Sportsligt är Åtvidaberg (med 15 säsonger i allsvenskan) moget, menar Kristian, men frågan är hur klubben skulle klara sig i allsvenskan rent organisatoriskt. Där är han mer tveksam.

– Det är en liten förening som gått framåt snabbt på det sportsliga planet men gått framåt lite långsammare organisationsmässigt. Det händer otroligt mycket runt föreningen, ny träningsanläggning, fotrbollsgymnasium och samarbetet med Djurgården men jag tror attallt behöver några år för att sätta sig.

Det var i samma veva som Åtvidaberg tog sig upp i division ett på 90-talet som Fotbollssverige fick upp ögonen för den vänsterfotade kantspringaren Kristian Bergström. Trelleborgs FF var en av de mest offensiva spelkulanterna och "Pligg" var i Trelleborg och testade för TFF.

Det blev dock ingen övergång.

– Det var det första allsvenska anbudet jag fick så det var lite spännande men vi (Åtvidaberg) hade precis gjort vår första säsong i division ett och var lite på gång så jag valde att stanna.

Ett år senare lämnade han ändå Åtvid, men då för IFK Norrköping. Det blev fem säsonger i "Peking" innan Malmö FF värvade honom inför säsongen 2003.

Varför valde du att återvända till Åtvidaberg inför förra säsongen?

" Jag fick ingen speltid i Malmö och när man kommit upp i den här åldern vill man ju spela. Åtvidaberg hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att flytta hem och jag tog ett snack med MFF-ledningen och de sa att jag inte kunde räkna med mer speltid än jag fått, snarare mindre, och då var det inget att tveka på.

Är du nöjd med din karriär så här långt?

– Ja, jag har väl uppnått det mesta av det jag velat uppnå. Jag har spelat i allsvenskan och har gjort två landskamper. Däremot har jag inte vunnit någon titel, det är väl det jag saknar. Annars är drömmen att föra upp Åtvidaberg i allsvenskan.

Hur viktig är fotbollen i ditt liv?

– Otroligt viktig. När man kommer upp i åldern får man ju lite mer distans men en viktig och framför allt stor del av mitt liv är den.

Åtvidaberg börjar superettan hemma mot Mjällby på lördag.

Hur är känslan några dagar innan premiären?

– Det känns ovisst, som alltid inför en premiär. Individuellt sett är laget bättre än förra säsongen men lagmässigt är vi nog inte riktigt där än. Men vi kommer att bli bättre ju längre serien lider.

Jonas Gustafsson

Fotboll Åtvidaberg
Fotboll Åtvidaberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.