Annons

Dopad landslagsman på väg mot comeback

För två och ett halvt år sedan år sedan åkte han dit för efedrindopning. Nu är Peter Svensson tillbaka i svensk rugby. Efter två års avstängning är han åter välkommen i Pingvin.
Sport • Publicerad 16 juni 2009
Foto: 
Det gamla är glömt. Peter Svensson är tillbaka i Pingvins färger efter dopningsavstängningen. Mot Vänerborg stod han vid sidlinjen. Framöver hoppas han kunna bidra även på planen.
Det gamla är glömt. Peter Svensson är tillbaka i Pingvins färger efter dopningsavstängningen. Mot Vänerborg stod han vid sidlinjen. Framöver hoppas han kunna bidra även på planen.Foto: 
Foto: 

– Får jag spela gör jag det av hela mitt hjärta, säger Peter Svensson, assisterande lagledare när Pingvin besegrade Vänersborg på söndagen.

Det var den 7 mars 2007 som TA-sporten kunde avslöja att Peter Svensson, flerfaldig landslagsman fastnat i en dopningskontroll efter en match under hösten 2006. Svenssons dopningsprov visade spår av efedrin.

Annons

Svenska Rugbyförbundets dopningskommitté stängde av honom i sex månader. Dopningskommittén såg förmildrade omständigheter eftersom han tagit efedrinpreparatet efter att han blivit utbytt.

Pingvin stängde däremot av honom i två år.

– Jag står för det gjorde, även om jag tycker att jag inte gjorde det i något ont syfte. Just då var jag väldigt besviken på klubben. Så här i efterhand förstår jag mycket väl att den agerade som den gjorde, säger han.

När Pingvin besegrade Vänersborg stod han vid sidlinjen och manade på. Framöver hoppas han kunna göra comeback också på planen.

– Jag ska först träna med dem. Jag har varit sjuk i veckan, annars hade jag gjort det redan nu.

Platsar du?

– Nej, det tror jag inte, inte som det ser ut nu. Det är nya unga pågar som är väldigt duktiga. Men jag vill gärna hjälpa till med vad jag kan. Jag har ju varit i klubben i så många år. Jag tycker det är Sveriges bästa klubb.

Under tiden han varit avstängd har han spelat i danska Fredriksberg. Det tänker han fortsätta med säsongen ut.

– Det går att spela i båda länderna samma säsong, säger han.

I februari gick Svenssons avstängning från Pingvin ut.

Annons

Pingvins ordförande Per Sjögren ser inget konstigt i att Peter Svensson nu är med i klubben igen.

– Han har uttjänat sitt straff, säger han.

– Det fanns de som ville att han aldrig skulle få spela i klubben igen, men vi är en ideell förening och vi kände att vi inte kunde döma hårdare än vad man gör inom den olympiska rörelsen som ju normalt stänger av i två år, förklarar Per Sjöbeck.

Hur påverkades klubben av dopningsaffären?

– Just då förlorade vi några sponsorer. Sen vet man aldrig hur många spelare och föräldrar vi har tappat på grund av det.

Hur jobbar ni kring dopningsfrågor i dag?

– Med information om kost och antidopning. Vi upplyser våra spelare om vilka mediciner som är tillåtna. Man kan bara informera, sedan är det upp till dem.

Pingvins tränare Rhod England välkomnar Peter Svensson i laget.

– Han har mycket erfarenhet, men det gäller att visa det på träningarna. Daniel Finnfors kommer in i sin roll allt bättre och kommer definitvt inte att ge upp sin plats som nummer nio, säger Rhod England.

Martin Falkenby
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons