Annons

Doggarts hjältar: Wilkinson och Oliver

England har i morgon möjlighet att som första nation försvara en världsmästartitel i rugby. Framför tv:n i morgon kväll sitter miljoner engelsmän och hoppas. En av dem är George Doggart. "Jag hoppas Jonny Wilkinson avgör", säger trelleborgaren.
Sport • Publicerad 19 oktober 2007
Jonny Wilkinson i träningstagen inför VM-finalen. Englands uthalv kan leda nationen till ännu en VM-titel. Endast Sydafrika står i vägen. "Jag vill inte göra någon besviken", säger Wilkinson. @08 Bildbyline:Bild: Matt Dunham/AP/Scanpix
Jonny Wilkinson i träningstagen inför VM-finalen. Englands uthalv kan leda nationen till ännu en VM-titel. Endast Sydafrika står i vägen. "Jag vill inte göra någon besviken", säger Wilkinson. @08 Bildbyline:Bild: Matt Dunham/AP/ScanpixFoto: 
Jonny Wilkinson är en av de populäraste – och bästa idrottspersonerna i England. Och han går hem i alla åldersgrupper… @08 Bildbyline:Bild: Mark Baker/AP/Scanpix
Jonny Wilkinson är en av de populäraste – och bästa idrottspersonerna i England. Och han går hem i alla åldersgrupper… @08 Bildbyline:Bild: Mark Baker/AP/ScanpixFoto: 

George Doggart beskrivs som den bäste spelaren och tränaren som verkat i svensk rugby. Elva SM-tecken och både landslagsspelare och landslagscoach är bara några bevis.

Men även hjältar har sina hjältar. Doggart har två.

Annons

– Jonny Wilkinson och Jamie Oliver, säger George.

Jamie Oliver, tv-kocken?

– Ja, på det sätt han fått engelska skolbarn till att äta nyttigare mat.

Jonny Wilkinson är däremot en mer väntad hjälte. Med sina 243 poäng, varav 63 i årets mästerskap, är Englands uthalv den spelare som svarat för mest poäng i VM-historien.

– Han är beviset för att en enda spelare kan lyfta ett helt lag. Så länge han är med har England alltid chansen, säger George. Jonny Wilkinson har en gyllene fot. Det är mycket tack vare den som han anses som den främste rugbyspelaren någonsin och är hela Englands gunstling.

– Engelsmän har lätt för att lyfta ut en individ, en som är kungen. Om Jonny skulle missa en avgörande spark i finalen så skulle en procent skylla på honom. 99 procent skulle fortfarande tycka om honom lika mycket; utan honom hade inte England varit i final.

– Jämför med David Beckham som betydde allt för fotbollslandslaget innan han blev utvisad i VM mot Argentina (1998). Innan utvisningen betydde han allt. Efter det blev han utvisslad var han än spelade. Det skulle inte hända Jonny Wilkinson. En annan aspekt som är viktig för hjältestatusen är beteendet utanför planen.

– Jonny dricker inte alkohol, han tar sitt ansvar som idrottsman. Och när han gör reklam så gör han bara reklam för produkter som han själv tror på, säger George Doggart.

28-åringen gjorde landslagsdebut redan för tio år sedan. Redan då visade han att han har mer i sitt register än bara en pricksäker hästspark.

Särskilt i årets mästerskap har motståndarna fått känna på hans stenhårda tacklingar.

Annons

– Redan som 18-åring var han känd för att tackla hårt. Men landslagsledningen var rädd om honom, ville inte att han skulle råka ut för skador. Han har blivit än starkare sedan dess. Jonny Wilkinson är en träningsnarkoman och han vill att träningarna ska vara så hårda att han kräks efteråt, säger George Doggart. Englands förbundskapten Brian Ashton har fått fart på ett landslag som inledde VM-spelet högst mediokert. Bland annat fick engelsmännen stryk med hela 0– 36 i gruppspelet mot lördagens finalmotståndare Sydafrika.

Men laget har lyft sig och slagit ut både Australien och hemmanationen Frankrike i slutspelet, mycket tack vare sitt starka försvarsspel och Jonny Wilkinson.

Som lekman kan jag tycka att England spelar tillknäppt och ganska tråkig rugby. De satsar på fasta situationer där Wilkinson går in och sätter sina sparkar.

– Du och 500 miljoner andra kan tycka att det är tråkigt. Så länge England vinner är det helt okej, säger George Doggart och skrattar. För fyra år sedan avgjorde Jonny Wilkinson VM-finalen mot Australien. Om Jonny Wilkinson leder England till ett nytt historiskt VM-guld lär hjälteglorian lysa än klarare.

Huvudpersonen själv berättar om sina tankar inför VM-finalen.

– Hjärtat slår fortare, men det är bara normalt. Det beror på att jag vill göra allt för mina lagkamrater, allt för att hjälpa oss mot det vi alla strävar efter och så har det varit sedan jag var 18 år. Jag vill inte göra någon besviken, säger Wilkinson till The Telegraph.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons