Annons

Dispens krävs för supporterflytt

True Blues ser ut att bli kvar på västra ståplatsläktaren. Fritidsnämnden skjuter inte till pengar för att bygga om norra läktaren på Vångavallen. Nu står hoppet till att få dispens av Svenska Fotbollförbundet.
Sport • Publicerad 1 mars 2012

True Blues och TFF var överens om att lagets supporterförening skulle flytta in längst västerut på norra läktaren, istället för att stå bakom målet där de huserat de senaste säsongerna.

Supporterklubbens motivering till flytten är att västra ståplatsläktaren saknar tak och att akustiken är dålig.

Annons

Men höjdskillnaden mellan trappstegen på sittplatsläktaren har förhindrat flytten.

Höjden mellan trappstegen är 45 centimeter. Den tillåtna säkerhetsgränsen är 40 centimeter.

Därför krävdes en ombyggnation av läktaren, där höjdskillnaden minskas. Men det kostar pengar och därför har politikerna i fritidsnämnden behandlat ärendet.

Två olika alternativ för ombyggnad av norra läktaren fanns. Första alternativet skulle kosta 100 000 kronor, det andra 200 000.

Men fritidsnämnden var överens om att kommunen inte kan skjuta till de summorna.

Mats Svensson är ordförande i fritidsnämnden. Han säger att det är arenans osäkra framtid som ligger bakom nämndens beslut.

– Vi kan inte ta sådana kostnader när vi inte vet hur framtiden ser ut för Vångavallen. Om arenan ändå byggs om inom något år är pengarna bortkastade, säger han.

True Blues och TFF förstår politikernas beslut.

– Det är helt förståligt, det är alldeles för mycket pengar, det är vi alla överens om, säger Sebastian Andersson, ledamot i True Blues.

Igår kväll var han en av dem som var med på det möte som True Blues, TFF och kommunen hade för att diskutera frågan.

Annons

– Vi är alla överens om att det är bättre att lägga pengarna på den nya arenan, säger Barbro Bengtsson, marknadschef i TFF.

Nu står True Blues hopp till att få dispens. Under torsdagen ska Barbro Bengtsson fråga Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet, som ska godkänna arenorna i landets två högsta fotbollsserier, om TFF kan få dispens för att ha 45 centimeter mellan trappstegen istället för 40.

– Det är ju bara fem centimeters skillnad. I så fall behövs det bara sättas upp räcken på läktaren, och det skulle i så fall bara kosta 35 000 kronor. Får vi dispens så tas ärendet upp i nämnden igen, berättar Barbro Bengtsson.

– Vi hoppas att det går igenom, det borde gå för på östra läktaren har det getts dispens. Innan mötet mätte några av de andra den läktaren och där är höjdskillnaden över 50 centimeter, säger Sebastian Andersson.

Att stå på norra läktaren och låta stolarna vara kvar är inget alternativ som supporterklubben tycker är bra.

– Det är farligare att stå där när stolarna är kvar, därför vill vi inte det, säger Sebastian Andersson.

Så om Fotbollförbundet ger dispens, och fritidsnämnden godkänner ombyggnad för 35 000 kronor, blir det en flytt till norra läktaren.

Annars blir True Blues kvar på västra läktaren bakom ena målet på Vångavallen.

Louise Löfgren
Martin Strandberg, Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons