Annons

Det ivriga löftet och den motvillige talangen

SM i nationellt pistolskytte avgjordes förra helgen. Tillsammans i lag tog Anton Önnemyr och Emma Nilsson medalj i båda grenarna: precision och fält. I den första blev det silver och i den andra brons. Önnemyr kunde dessutom räkna in ett individuellt silver i precision. Men när det handlar om att ta sikte framåt har Sjöormenskyttarna helt olika mål.
Sport • Publicerad 23 juli 2008
SM i nationellt pistolskytte avgjordes förra helgen. Tillsammans i lag tog Anton Önnemyr och Emma Nilsson medalj i båda grenarna: precision och fält.
SM i nationellt pistolskytte avgjordes förra helgen. Tillsammans i lag tog Anton Önnemyr och Emma Nilsson medalj i båda grenarna: precision och fält.Foto: 

Emma Nilsson är född -91 och har just gått första året på Strömsunds skyttegymnasium i norra Jämtland.

- Jag trivs jättebra, man får verkligen möjlighet att träna.

Annons

Det säger väl det mesta om Emmas inställning till skytte. Att flytta från sydvästra Skåne till en liten ort i mörkaste Norrland för att ägna sig åt pistolträning och dessutom trivas så bra.

- Det är så härligt att få till det; när man lyfter handen och skjuter och man vet att det blir en tia. Man känner fullständig kontroll.

Det började aven tillfällighet.

- En klasskompis höll på och jag följde med. Första gången fick jag skjuta med gevär på vattenballonger. Jag tyckte det var jättekul och sen fortsatte det. Jag åkte runt på tävlingar, läger och till slut kom jag med i landslaget för damjuniorer.

Ett tydligt val gjorde hon genom att söka in till skyttegymnasiet. Under intagningshelgen gör man fystester, skjuttester och har samtal med skolans kurator. Med skolgången följer också att man ska göra en elitsatsning.

- Mitt mål är att tävla på EM.

Längre än såvill hon inte sträcka sig även om hon medger att OS finns i tankarna. Men framtiden är inte så lätt att sia om. Pistol är ingen karriärväg precis. Emma säger att man kan "dra in en hundralapp här och där". Men glädjen finns. Och personligheten.

- Jag är nog en ganska typisk skytt. Lugn, samlad och har lätt att fokusera.

Just detta sista, att fokusera, är givetvis mycket vad skytte handlar om.

- Lite kondition, lite styrka i armen. Men det viktigaste är koncentrationsförmåga, att kunna stänga av allt runtomkring.

Annons

Någon som också har denna förmåga är Anton Önnemyr. Emma säger om sin klubbkamrat:

- Han är jätteduktig. Helt otroligt, han sätter tior hela tiden. Det är jättesynd att han inte tycker det är roligare.

För så är det.Anton Önnemyr är ett par år äldre, född -89, och en riktig talang. Något som det individuella silvret på SM bär vittnesmål om. Men när det gäller framtiden säger han:

- Får se. Får se hur långt det kommer att gå. Jag är tveksam. Det är inte så många ungdomar i föreningen, det är mest äldre som håller på och det blir tråkigt.

Även Anton har varit aktuell för skyttegymnasiet men verkar glad att han inte gick där, det "hade blivit för mycket", menar han.

Du är ingen pistolnörd va?

- Nej. Precis.

Men du har uppenbarligen talang?

- Ja, det är väl det som är problemet egentligen. Det är därför man har fortsatt.

Sjöormens båda storskyttarkänner alltså ganska olika inför sin sport. En annan intressant skillnad dem emellan är bakgrunden. För medan Emma hittade skyttet på egen hand är Anton från en riktig skyttefamilj.

Annons

Morfar heter Göte Önnemyr. Han var tidigare kriminalpolis i Trelleborg och var också med vid starten av Sjöormen 1967. Sedan 70-talet har han varit verksam som tränare.

- Då började vi intressera oss för att få in ungdomar och hade också stora framgångar.

Göte gläds åtdagens talanger men är orolig för att intresset inte ska bestå hos Emma och Anton. Han talar om att hålla de unga "vid liv" när de slutar skolan och börjar jobba. Att de ska fortsätta med pistol när andra saker börja ta deras tid i anspråk.

Götes dotter och dottersöner har alla skjutit pistol. Om familjens största talang säger han:

- Han har ju begåvningarna och skjuter såna resultat att de nästan räcker till på seniornivå. Han har verkligen möjligheterna, men intresset är det nog lite svårare med. Och det finns ju inget att göra åt. Man kan inte tvinga någon.

Kloka ord. Om man ska ta sikte någonstans måste grunden vara en egen vilja.

Anton kommer kanske gå en annan väg. Emma kommer troligtvis gå dit pistolen pekar, åtminstone ett tag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons