Det här vill partierna göra för det lokala idrottslivet
TA-sporten ställde fem frågor till de partier som idag sitter i kommunfullmäktige, om vad de vill göra för idrotten i Trelleborg i fem specifika fall.
1. Vångavallen är i dag omodern för allsvensk fotboll. Vad anser ditt parti, ska Vångavallen moderniseras och byggas om eller får TFF klara sig med den arena som finns i dag?
Mikael Rubin, Moderaterna: ”Vångavallen ska moderniseras. Finansieringen av detta projekt får inte äventyra kommunens ekonomi och därmed hota kvalitén i skola, vård eller omsorg. Vi måste därför ha en lösning med TFF och det privata näringslivet. Det har fungerat på andra orter och kommer att fungera även i Trelleborg.”
Emil Samnegård, Miljöpartiet: ”Vi hade gärna sett en modernare fotbollsstadion i Trelleborg, men har svårt att se att kommunen har medlen att investera. Speciellt med de enormt stora kostnader ringvägsplanerna leder till. Det kommer tyvärr knuffa bort allt annat.”
Helmuth Petersén, Sverigedemokraterna: ”SD anser att TFF får köpa anläggningen för ett mycket rimligt pris och sedan driva den i egen regi. Så görs det redan på flera ställen i landet med ett gott resultat, vi är övertygade om att detta gynnat föreningen.”
Torbjörn Karlsson, Socialdemokraterna: ”Vångavallen ska byggas om. Vi är öppna för att byggnation och drift sker med hjälp av externa företag.”
Henrik Silfverstolpe, Liberalerna: ”Vi ser gärna att Vångavallen rustas upp och moderniseras, men med det rådande ekonomiska läget i Trelleborgs kommun får eventuella investeringar skjutas på framtiden. Vi är dock inte främmande för att offentliga och privata medel kan användas för att rusta Vångavallen.”
Mats Sjöslätt, Centerpartiet: ”Precis som med alla våra verksamhetslokaler måste de givetvis hålla den standarden som är dagens krav. Vångavallen måste moderniseras, delar av den är ju minst 50 år gamla.”
Anders Ahvander, Söderslättspartiet: ”Under förutsättning att TFF klarar ett allsvenskt kontrakt så får man se på olika lösningar. Kanske ett samarbete med privata näringsidkare så att vi får en modern anläggning som passar TFF. TFF är en stor reklampelare för vår kommun och det behövs en anläggning som motsvarar behoven.”
2. Vissa klubbar i stan efterfrågar en multiarena i Trelleborg. En arena där såväl idrottsmatcher kan spelas men även konserter och liknande kan arrangeras. En arena som har större publikkapacitet än Söderslättshallen och en arena som bland annat byggts i Ystad och Kristianstad de senaste åren? Bör det finnas en multiarena i Trelleborg?
Mikael Rubin (M): ”Moderaterna har med det som ett av sina vallöften så självklart ja.”
Emil Samnegård (MP): ”Även här är vi positiva till idén, men vi tror inte kommunens ekonomi mäktar med. Privata finansiärer hade kanske kunnat vara en lösning.”
Helmuth Petersén (SD): ”Ja det bör finnas en multiarena i Trelleborg, med den kommande inflyttningen är behovet än större. Då kommunen har en dålig ekonomi just nu är vårt förslag att avvakta med en multiarena, välfärden måste gå före i kommunen.”
Torbjörn Karlsson (S): ”Publikkapaciteten på Söderslättshallen är tillräcklig och vi prioriterar annat än multiarena. Kulturlivets behov, till exempel scen med god publikkapacitet, står högt på vår ”att-göra-lista”.”
Henrik Silfverstolpe (L): ”Vi är inte främmande för en multiarena, men det ekonomiska läget i kommunen är så ansträngt att det i dagsläget inte finns några möjligheter för kommunen att påta sig en så stor investering. En möjlig väg kan vara samverkan med det privata näringslivet för att skynda på byggandet av en sådan anläggning.”
Mats Sjöslätt (C): ”En arena av den typen har vi inte med i vårt program, vi ställer oss positiva generellt men det måste finnas andra finansiärer än kommunen. Ystad och Kristianstads arenor har ju haft ekonomiska utmaningar minst sagt.”
Anders Ahvander (SÖS): ”Söderslättspartiet hade redan 2014 ett förslag som vi kallade Vånga Park. Vi kommer att under nästa mandatperiod lägga förnyat förslag på ett ”Kultura” (en arena för idrott, fritid och kultur) där vi kan just samordna olika evenemang så att vi främjar föreningslivet i Trelleborg. Musikföreningar är i stort behov av en konsertlokal så att de kan spela för oss på hemmaplan och inte behöva förlägga konserter till våra grannkommuner. Vi vill se ett aktivt föreningsliv i Trelleborg och är beredda att stödja detta.”
3. Isytan i Söderslättshallen räcker i dag inte till för Trelleborgs konståkningsklubb och ishockeyföreningen Trelleborgs IF. Föreningarna kan inte utöka sina verksamheter på grund av bristen på istid. Som det är i dag får dessutom ungdomar träna väldigt sent på kvällarna. Dessutom saknas omklädningsrum och tjejer som spelar ishockey tvingas byta om med killar. Vill ditt parti satsa på att förändra detta?
Mikael Rubin (M): ”Moderaterna vill bygga ut omklädningsrummen så att killar och tjejer kan byta om var för sig. Vi dubblerar aktivitetsstödet under tre år för ungdomsverksamhet. Vill vi ha fler unga i aktiviteter måste vi även ha fler idrottsanläggningar. Men moderaterna har inte en ny ishall med bland våra vallöften. Vi ser gärna att näringslivet engageras även i en utbyggd eller ny ishall.”
Emil Samnegård (MP): ”Nya omklädningsrum är ett enkelt första steg att ta. Det hoppas vi kan klubbas redan nästa år, innan ringvägsprojektet slukat alla medel.”
Helmuth Petersén (SD): ”Det är inte acceptabelt att killar och tjejer skall byta om tillsammans! Vi ser en tillfällig lösning med paviljonger och därefter (när ekonomin är i balans) en större utbyggnad av Söderslättshallen.”
Torbjörn Karlsson (S): ”Ja. Det omedelbara är att se till att fler omklädningsrum finns, det mer långsiktiga är att ytterligare en isyta skapas.”
Henrik Silfverstolpe (L): ”Det är viktigt att omklädningsrummen snarast byggs ut så att killar och tjejer kan byta om var för sig. På sikt kan det också finnas behov av att bygga ut isytorna, men åter igenom så hänger detta ihop med kommunens ekonomi.”
Mats Sjöslätt (C): ”Vi i Centerpartiet ser bristen på istid som en mycket prioriterad fråga som måste lösas inom kommande mandatperiod. Vårt förslag är att man utökar med en isyta i anslutning till den befintliga för att kunna samnyttja övriga faciliteter. Dock måste kapaciteten för omklädnad utökas och det är en självklarhet för oss att tjejer inte ska behöva byta om med killar och enligt förvaltningen ska detta vara löst.”
Anders Ahvander (SÖS): ”Klart är att vi behöver försöka se till att föreningarna har anständiga villkor. Söderslättspartiet vill stödja dessa föreningar och sträva efter att killar och tjejer har likvärdiga villkor. Det skulle vara fint om vi kunde få till ett utomhusbad i kombination med en ny ishall där man har nytta av betydande synergieffekter. Detta gäller framförallt effekter av kyla/värme för att optimera driftskostnaderna. Det finns anledning att titta på detta i kommande mandatperiod.”
4. Trelleborgs Ryttarförening huserar på Brosjödal som är i stort behov av att renoveras upp. Även Sydslättens ryttarförening vill se en renovering av ridanläggningen i Anderslöv. Hur ska situationen för ridklubbarna förbättras? Bör ett nytt ridcenter byggas?
Mikael Rubin (M): ”Kommunen äger anläggningen på Brosjödal. Kommunen äger även anläggningen i Kyrkoköpinge. Vid besök som moderaterna gjort på dessa kan vi konstatera att kommunen måste sköta sina anläggningar bättre. Sydslättens ryttarförening är privatägd i dagsläget så om något ska göras där måste kommunen köpa in anläggningen. Moderaterna vill hjälpa dessa tre klubbar på respektive plats. Lägger vi investeringar på 15 miljoner tillsammans på dessa tre platser så får vi tre väl fungerande klubbar. Det är bättre hushållning med skattemedel än en skrytanläggning för 70 miljoner.”
Emil Samnegård (MP): ”Här är det viktigt att lyssna på vad ridföreningarna själva förespråkar. Vi diskuterar gärna ett nytt ridcenter, utifrån den ekonomiska verkligheten, men har fått signaler om att ridföreningarna vill se andra lösningar.”
Helmuth Petersén (SD): ”Ridsporten domineras i dag av tjejer, vi tycker inte att det satsas tillräckligt på våra tjejer i dag. Vi är positiva till ett ridcenter, dock ser vi även att det satsas på befintliga hästanläggningar.”
Torbjörn Karlsson (S): ”Vi siktar först och främst på ett nytt ridcenter, vi tror att vi får ut mest av varje satsad skattekrona på det viset. Dock måste föreningarna vara med på förändringarna annars blir det att hålla nuvarande byggnader i sådant skick att verksamhet kan fortsätta där.”
Henrik Silfverstolpe (L): ”Vi tycker det viktigt att kommunen satsar på ridsport, som i stor utsträckning är en idrott för tjejer. Tillsammans med ridklubbarna vill vi diskutera hur nuvarande anläggningar kan rustas upp och också diskutera hur ridsporten eventuellt i framtiden behöver samlas i ett nytt ridcenter.”
Mats Sjöslätt (C): ”Vi tycker att ett ridcentra är intressant, men vill inte klubbarna det så är det inget vi kommer att gå vidare med. Då får vi likt Vångavallen se till att underhållet kommer ikapp kraven för ridskoleverksamheten.”
Anders Ahvander (SÖS): ”Detta behöver vi lösa i samförstånd med dessa föreningar. Det kan vara bra om vi slipper låta föräldrar köra långa sträckor med sina barn. Viktigt att se till att hästsporten får samma stöd som andra föreningar. Detta kan bara lösas tillsammans med berörda föreningar. Viktigt att vi ser en hållbar och långsiktig lösning som blir bra för alla parter.”
5. Maglarps skyttecenter är i behov av underhåll och bulleråtgärder har i många år efterfrågats av föreningarna så att det går att skjuta med alla kalibrar och för att det ska gå att anordna tävlingar där. Vad ska kommunen göra med Maglarps skyttecenter anser ert parti?
Mikael Rubin (M): ”Moderaterna var emot den satsning som kom halvvägs och kostade 6 miljoner i investering. Vi ville anlägga en helt ny anläggning någon annanstans i kommunen. En modernare och bättre anläggning. Området där skjutbanan ligger är ett område som passar bättre för utbyggnad av bostäder. Vi vill ha en inomhusanläggning som den som till exempel finns i Staffanstorp. Det måste finnas en plan och en långsiktighet med våra anläggningar. Lappa och laga är ingen bra metod.”
Emil Samnegård (MP): ”Vi planerar inte några extra medel för att möjliggöra tyngre kalibrar på skyttecentret. Däremot vill vi satsa brett på föreningslivet och öka anslagen som alla föreningar kan ta del av. Föreningslivet är av största betydelse för ett aktivt Trelleborg. Det gagnar det sociala livet och håller oss friskare.”
Helmuth Petersén (SD): ”SD har från dag ett varit positiva till att behålla Maglarps skyttebana, både i nämnderna och i KF har vi ställt oss positiva till att behålla skyttebanan där den är. Med bullerdämpande åtgärder går det att hålla smällandet betydligt mer dämpat! Vi får inte glömma att det är en väldigt stor verksamhet som bedrivs där.”
Torbjörn Karlsson (S): ”Låt föreningarna driva skyttecentret med hjälp av kommunalt stöd.”
Henrik Silfverstolpe (L): ”Maglarps skyttecentrum ska vara kvar, men det är viktigt att åtgärder vidtas vid anläggningen för att både säkra fortsatt verksamhet och en verksamhet som kan fungera i samklang med omgivningen.”
Mats Sjöslätt (C): ”Anläggningen hade inte funnits kvar om inte Centerpartiet insisterat. Vi ser gärna att skyttealliansen och kommunen kommer överens om driftsform och driftsbidrag. Vi menar att underhållet och driften är skyttarna helt säkert bäst på.”
Anders Ahvander (SÖS): ”Om vi ska ha framgångsrika skyttar så är det viktigt att man ser till att dessa får det stöd de behöver. Söderslättspartiet vill gärna se samförståndslösningar där vi ska ta så stor hänsyn till föreningarnas önskemål så långt det går. Viktigt att vi inleder med en dialog så vi kan få en lösning som ser till behoven och blir bra för alla. Viktigt med en helhetslösning.”