Annons

”Det här är efterlängtat”

Mer än fem års kamp ser ut att vara över. Kommunens planer att nästan helt bygga om Vångavallen välkomnas av TFF:s ordförande.
– Det här är efterlängtat, säger Per-Anders Abrahamsson.
Sport • Publicerad 3 maj 2012
Foto: Claes Nyberg

Följetongen om fotbollsarenan ändade som den gamla göteborgsvitsen. Ni vet den där varvet Arendal skulle flyttas, men man kom på att om man flyttar ett helt varv så är man tillbaka på samma ställe.

TFF-styret har blickat åt väster och åt norr. De har åkt runt och tittat på andra arenor. Entreprenörer och investerare har bearbetats. Storvulna planer på arenakomplex med loger och tillhörande köpcentra, galleria och bostäder.

Annons

– Det har varit en nyttig resa. Vi har hela tiden inventerat vad som varit möjligt, säger Per-Anders Abrahamsson.

Senaste planen, ett arenabygge på jordbruksmark norr om stan, var inte bärande.

– Vi hade en extern konsultfirma som kom fram till att ett arenabolag inte kunnat finansiera en arena med kringliggande verksamhet som ett köpcenter. Trelleborg är för litet för det och det var inte realistiskt, säger Per-Anders Abrahamsson.

För ett par månader sedan meddelade TFF kommunen vad man kommit fram till.

– Vi hade ett möte där vi sa att vi inte hade möjlighet att äga en arena.

Abrahamsson har bearbetat Trelleborgs politiker under lång tid men mötts av en splittrad syn på vad som behövs för att möta framtida krav. Vändpunkten kom i november, då företrädare för Svensk Elitfotboll (SEF) bjöds in till ett möte med politiker från samtliga partier.

– Det är det bästa möte som vi haft. Vi hade aldrig suttit med hela det politiska etablissemanget i ett öppet forum. SEF berättade att 85 till 90 procent av alla elitklubbar spelar på kommunägda arenor. Det var en aha-upplevelse för många. Det fanns missuppfattningar som rätades ut och det påskyndade det här beslutet, säger Per-Anders Abrahamsson.

Kommundirektör Jonas Rosenkvist ska utreda vad som krävs för att anpassa Vångavallen till de arenakrav som ställs från och med säsongen 2014, och vad kostnaden blir.

Planen är att huvudläktaren som är byggd ovanpå stommen från 1930-talet kommer att rivas. Kortsidorna förses med nya läktare medan norra läktaren från 2001 blir kvar.

– Det gäller att få ihop pusslet men det är klart att det blir en fin tajt arena, säger Abrahamsson.

Annons

Och att TFF även i fortsättningen spelar matcherna centralt i stan är en fördel.

– Läget är optimalt. Det finns många städer där arenorna är placerade centralt. Parkeringsfrågan måste lösas förstås.

Har ni några önskemål när det gäller faciliteter?

– Vi kommer bara att vara hyresgäst och kommunen är säkert angelägen att få in fler hyresgäster än oss och IFK. Kommunen i sig behöver konferensutrymmen men om det kan ge loger och restaurang får vi se om budgeten inrymmer.

Kommer ni att ha råd med hyran?

– Det får vi se till att klara. Men vi kan inte betala mycket mer än vi gör nu. Det kan inte bli tal om någon chockhöjning.

INTERNAL INTERNAL
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons