Annons

Det blå ekipaget mot vägs ände

Anna Jönsson blev dumförklarad när hon köpte stoet Shamira. I dag har hon bevisat motsatsen. Sedan sex år tillbaka har paret tävlat och tagit för sig i de lokala ponnytävlingarna. I helgen vann de lätt C-klassen i Skabersjö.
Sport • Publicerad 3 november 2010
Anna Jönsson och D-ponnyn Shamira trivs bra i Västra Tommarp. De har haft en lång och besvärlig resa tillsammans, men nu tar de för sig mer och mer i de lokala tävlingarna.
Anna Jönsson och D-ponnyn Shamira trivs bra i Västra Tommarp. De har haft en lång och besvärlig resa tillsammans, men nu tar de för sig mer och mer i de lokala tävlingarna.Foto: 
”Det betyder väldigt mycket att jag har gjort tatueringen. Oftast är tonåren den jobbigaste tiden. Därför vet jag att uppväxten med Shamira alltid kommer att betyda mycket för mig", säger Anna Jönsson.
”Det betyder väldigt mycket att jag har gjort tatueringen. Oftast är tonåren den jobbigaste tiden. Därför vet jag att uppväxten med Shamira alltid kommer att betyda mycket för mig", säger Anna Jönsson.Foto: 

Anna Jönsson är på tillfälligt besök i Trelleborg. Höstlovet har fört henne och hästen Shamira tillbaka till hem­orten. Inne i ett stall i Västra Tommarp har duon sökt skydd efter en kortare ridtur i regnet.

Anna Jönsson står och berättar om parets resa tillsammans. Från ridskolan ute i Brosjödal till Bollerups naturbruksgymnasium utanför Tomelilla.

Annons

– Shamira hade varit ridskolehäst i Trelleborgs Ryttarförening när vi köpte henne. Då var det många som brutit armar och ben när Shamira kastat av dem. Jag blev dumförklarad när jag ville köpa henne, men vi passade bra tillsammans. Jag har haft henne i sex år nu och ser hennes kapacitet, säger Anna Jönsson.

Paret har tävlat tillsammans i klasserna lätt C och lätt B. Det har dock blivit en del uppehåll genom åren.

– Först blev hon sparkad av en annan häst och fick en fraktur på griffelbenet (bakom skenbenet) sedan var hon frisk ett år. Då fick hon spatt (en sjukdom).

Anna Jönsson och hennes familj lade ner mycket tid och pengar på Shamiras hälsa.

– Hon har blivit utdömd två gånger, men jag är så förtjust i henne så jag har kämpat vidare. Jag tror inte att Shamira hade levt annars. En ridskola hade nog avlivat direkt.

Sjukdomen går inte att bota helt. Shamira känner av den från och till och har svårt med takten i galopp. Tävlingsdosen har dragits ned och tanken är att årets säsong är den sista Anna och Shamira gör tillsammans i tävlingssammanhang.

– Min plan är att nästa år få in henne i avel och sedan tävla på fölet. Jag är inte insatt i avel, men hoppas att det finns personer som kan hjälpa mig med det.

Anna Jönsson fick Shamira som elva­åring. Då var stoet tolv. I dag bor paret i Bollerup. Shamira i ett stall och Anna i ett rum på internatet. Utbildningen lockade då Anna var skoltrött efter högstadiet.

– Jag ville få tid att satsa på hästar. Nu läser jag samhällsprogrammet och har profildagar där vi har utbildning med hästinriktning. Jag känner att jag utvecklas som ryttare och har hittat rätt.

Trots nysatsningen är det ibland tufft för Anna att hinna med tävlingar. Med föräldrarna i Trelleborg krävs det planering och deras hjälp för att ta sig ut på tävlingsevenemang.

Annons

– Det blir som mest tävling varannan helg. Färre tävlingar än tidigare, men det går bra.

Väl ute på tävlingar har duon blivit igenkända som det blåa ekipaget. Trens, stövlar och andra detaljer går samtliga i blått.

– Det är kul när man hör på läktaren att ”hon med blå saker rider bra”, det är kul när de känner igen mig.

Som ryttare är Anna Jönsson envis. Hon ger inte upp i första taget. Tävlingsinstinkten finns där liksom känslan.

– De flesta säger att jag är bra på att läsa av hästar.

Målet är att tävla i klassen lätt A innan 17-åriga Shamira pensioneras. Därefter kommer det tilltänkta fölet troligen ersätta. Men bandet till Shamira kommer fortfarande att leva kvar på Annas tatuerade axel.

– Det betyder väldigt mycket att jag har gjort tatueringen. Oftast är tonåren den jobbigaste tiden. Därför vet jag att uppväxten med Shamira alltid kommer att betyda mycket för mig.

INTERNAL INTERNAL
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons