"Det är nu det gäller"

I morgon är tre poäng ett måste för TFF. Annars kommer serieledaren Husqvarna vara nio poäng före med sju matcher kvar.– Det är nu det gäller, säger TFF:s högerback Ali Jasim.
Sport • Publicerad 8 september 2013
Blickar uppåt. TFF:s högerback Ali Jasim vill spela högre upp. Ska hans lag nå superettan måste laget vina söndagens match på Vångavallen mot serieledaren Husqvarna.
Blickar uppåt. TFF:s högerback Ali Jasim vill spela högre upp. Ska hans lag nå superettan måste laget vina söndagens match på Vångavallen mot serieledaren Husqvarna.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Ibland överdrivs ordet måstematch i sportens värld. Men söndagens match på Vångavallen mot Husqvarna måste TFF vinna. En förlust skulle innebära att laget är nio poäng efter serieledaren i division ett södra med sju omgångar kvar.

Lägg därtill att Sylvia och Oddevold också är före TFF i tabellen just nu.

– Jag gillar inte att använda uttrycket måste vinna. Men det är en väldigt viktig match, men det är bara kul att spela sådana här matcher, säger TFF:s högerback Ali Jasim.

Han gör sitt första år i TFF:s blåa tröja. Förra säsongen spelade han i det andra bottenlaget i superettan, Umeå, men det är i IFK Malmö och LB07 som han gjort sina flesta säsonger.

Han har lärt sig hur det är att vara spelare i TFF.

– Vi fick mycket kritik efter förlusten mot Sylvia, det märkte vi. Det är tyst här när det går bra och när det går dåligt hörs mycket kritik. Men det var samma sak i Umeå, så jag är van vid det.

26-åringen har tagit över som högerback efter legendaren Dennis Melander, och gjort det med bravur. Jasim har visat att han gärna deltar i anfallsspelet trots att han är en försvarare. En modern ytterback helt enkelt.

TFF-tränaren Anders Grimberg är nöjd över att han tog Ali Jasim till TFF.

– Hans säsong har varit bra, definitivt godkänd. Han har en enorm energi när han spelar och tillför laget mycket offensivt. Sedan har Ali som alla andra detaljer att slipa på. Men han är en väldigt duktig division ett-spelare, berömmer Anders Grimberg.

Jasim och hans backkollegor har en viktig roll mot Husqvarna. För ska TFF vinna imorgon går det inte att släppa in massa mål. I tre av de fem senaste hemmamatcherna har TFF inte varit stabilt bakåt. Tre mål i baken mot både Lund och Oddevold och fyra senast mot Sylvia.

– Det har varit jobbiga poäng att förlora. Samtidigt har vi vunnit med 0–1 i många bortamatcher där vi kunde kryssat. Men hemma har vi inte haft marginalerna med oss, anser Ali Jasim.

Trots att TFF släppt in elva mål på sina fem senaste hemmamatcher tycker han att lagets försvarsspel känns stabilt.

– Vi har haft lite oflyt i hemmamatcherna och åkt på kontringar. Det gäller att lära sig av misstagen, vi har pratat om det och det gäller att vi har disciplinen hemma precis som vi haft på bortaplan i de flesta matcherna.

Är ni för offensiva på hemmaplan?

– Nej det tycker jag inte, däremot har jag och Asp (Jonathan, vänsterbacken) varit dumdristigt offensiva båda två vid samma tillfälle någon gång.

På söndag har laget inte råd att göra defensiva misstag.

– Vi jobbar varje dag med vårt försvarsspel, det har blivit en del misstag men jag känner mig trygg, speciellt på bortaplan. Motståndarna har spelat väldigt defensivt när de kommit till Vångavallen, men det är bara att vinna kampen.

1–0-segern borta mot Lund i måndags gav TFF en ny chans att nå superettan.

– Det var viktigt att vi vann mot Lund, annars hade luften gått ur oss. Vi ska visa Husqvarna hur bra vi är. Jag är säker på att vi är ett bättre lag än Husqvarna, säger Ali Jasim som har målet under hösten klart för sig.

– Jag vill upp på en högre nivå, det vill vi alla.

Lina Campbell
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.