Annons

Jonas Bergström: ”Det är häftigt att se vilken kraft IFK-produkten har”

Sportduellen är tillbaka. Denna vecka svarar TA-sportens Jonas Bergström och Björn Gustavsson på frågor om handbolls-VM, TFF inför säsongsstarten och Tif Vikings.
Jonas BergströmSkicka e-post
Sportduellen • Publicerad 26 januari 2019
Jonas Bergström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Danmarks Mads Mensah mot Andreas Nilsson i VM-matchen mellan Danmark och Sverige.
Danmarks Mads Mensah mot Andreas Nilsson i VM-matchen mellan Danmark och Sverige.Foto: Fredrik Sandberg/TT

1. Sverige missade spel om medaljerna i handbolls-VM men kan på lördagen bli femma vid seger mot Kroatien. Vad tycker du om trelleborgaren Andreas Nilssons insats i turneringen?

Jonas Bergström, sportchef Trelleborgs Allehanda.
Jonas Bergström, sportchef Trelleborgs Allehanda.

Jonas Bergström: ”Andreas har varit bra. Sedan kan jag tycka att Sverige som lag inte fått igång linjespelet tillräckligt bra även om det blev bättre under turneringen. Men det är häftigt att se vilken kraft IFK-produkten har när han får bollen. Knappt någon i världen kan stoppa honom.”

Björn Gustavsson, sportreporter TA.
Björn Gustavsson, sportreporter TA.
Annons

Björn Gustavsson: ”Kraftfull, stark, svårstoppad och säker när han får lägena. Offensivt är han landslagets givna förstaval på linjen. Inget oväntat i det, men han bevisar än en gång att han håller världsklass. För oss som sett honom som 15-åring i Fågelbäcksskolan är det en minst sagt häftig resa”.

2. Vad tar du med dig från handbolls-VM?

Jonas Bergström: ”Att Sverige faktiskt är bland de absolut bästa lagen i världen. Sedan saknas det lite för att nå Danmarks nivå under ett helt mästerskap. Comebackerna av Kim (Andersson) och Kim (Ekdahl Du Rietz) gav laget ytterligare spets och bredd, jag hoppas att de fortsätter under hemma-EM nästa år. Sedan tycker jag det var kul att se hur bra lite mindre handbollsnationer blivit. Lag som Brasilien, Egypten, Qatar och Angola var roliga att se.”

Björn Gustavsson: ”Det enorma svenska publiktrycket i Royal Arena i Köpenhamn. Jag var själv på plats när Sverige slog Ungern för en dryg vecka sedan. En rafflande handbollsmatch i ett stort mästerskap är en mäktig idrottsupplevelse. Annars tar jag med mig att de mindre namnkunniga lagen har närmat sig de bästa lagen i världen. De förkrossande segrarna och de på förhand givna segrarna finns inte på samma sätt längre. Bra!”

3. På lördagen spelar TFF årets första träningsmatch när laget möter Värnamo borta. Som det ser ut nu, kommer TFF att ta sig tillbaka till allsvenskan direkt?

Jonas Bergström: ”TFF ser ut att ha alla möjligheter att gå upp direkt, utifrån hur trupperna ser ut nu. Men om TFF ska ta sig tillbaka till allsvenskan ska också laget ha ett spel för det, annars är det nog bättre att ta ett år till i superettan. Som det ser ut nu ser jag TFF, Brommapojkarna, Halmstads BK och Örgryte som toppkandidater. Men mycket kan ju hända innan serien ens börjar.”

Björn Gustavsson: ”Nej. Jag hoppas att klubben heller inte går in i säsongen med sådana förväntningar. 2019 handlar om att bygga nytt och att landa efter alla förluster under 2018. Flera bärande spelare har lämnat. Som exallsvenskt lag kommer TFF att vara ett jagat villebråd för hårt krigande superettanklubbar. Det kommer att bli ett tufft år i en tuff serie. TFF har goda möjligheter att ta sig tillbaka till allsvenskan på sikt, men i år tror jag inte på det.”

4. Tif Vikings stormar fram och leder Alltrean efter sju omgångar. Kommer laget att ta steget upp till division två?

Jonas Bergström: ”Även om Vikings vinner Alltrean vet vi ju att det är först i kvalserien det gäller att vara som bäst. Och det är tufft att gå upp till division två när bara ett av fyra lag i kvalserien gör det. Men Vikings har lagt en bra grund för att hoppas på avancemang. Men det viktigaste är att det ser lovande ut inför de kommande säsongerna med alla de unga spelare som tar för sig. Går inte laget upp i år har de stor chans att göra det om ett år.”

Björn Gustavsson: ”Svår fråga. Allt avgörs trots allt under några lynniga kvalveckor i mars. Det är då man ska vara som bäst. Vägen är lång och svår, men visst kan det gå. I så fall får klubben och kommunen en delikat uppgift att lösa. Spel i division två innebär avsevärt fler matcher och Södans is är som bekant redan utnyttjad till bristningsgränsen.”

Annons
Annons
Annons
Annons