Derby i Trelleborg med extraläktare?

TFF:s ordförande Per-Anders Abrahamsson vill till varje pris spela hemmaderbyt mot Malmö FF i Trelleborg. I förra veckan väcktes frågan om att spela matchen på Malmö stadion av "säkerhetsskäl".
Sport • Publicerad 16 december 2003
ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

TFF:s hemmaderby mot Malmö FF spelas på Vångavallen. I alla fall om klubbens ordförande Per-Anders Abrahamsson får som han vill. Med hjälp av extraläktare hoppas han dessutom att det "oslagbara" publikrekordet (9 790) från kvalmatchen mot Åtvidaberg 1984 kan slås. - Men då måste vi kunna få in 10 000 och dessutom kunna garantera säkerheten, säger Per-Anders Abrahamsson. Men problemen som låg till grund för planerna på en flytt av matchen finns förstås kvar. Det kostar pengar att garantera säkerheten och Vångavallen tar i dagsläget bara in max 7 000. Den lösning som Abrahamsson förespråkar innebär att provisoriska läktare byggs upp på kortsidorna. - Det gjordes i matcherna mot Åtvidaberg, Blackburn och Lazio och det kan vi göra igen. Kostnaden äts snabbt upp av det vi får in. Det här är fullt realiserbara planer och jag har meddelat styrelsen att vi tittar på den varianten, säger han. När det gäller säkerheten måste stängsel byggas, bland annat för att kunna slussa supportrar dit de ska, och publikvärdar utbildas. I syfte att hitta en lösning på säkerhets- och extraläktarfrågan ska Per-Anders Abrahamsson inom kort ha ett möte med kommunalrådet Egil Ahl. - Det här är kostnader vi har svårt att klara och vi får ha en diskussion med kommunen, räddningstjänsten och polisen. Men jag tror att vi kan mobilisera Söderslättsfolket och att vi därmed kommer att kunna trygga säkerheten. När TFF:s styrelse i förra veckan meddelade att derbyt mot MFF eventuellt skulle flyttas till Malmö stadion utlöste det ett ramaskri på Söderslätt. Ordförande Abrahamsson berättar också att trycket varit stort, att många hört av sig och påtalat det olämpliga i att genomföra en sådan flytt. Backar ni? - Absolut inte! Det vi gjorde var att vi beslutade att undersöka möjligheterna att spela på Malmö stadion. Det har tolkats som att vi till varje pris ville spela i Malmö och att det var den ekonomiska komponenten som låg bakom men det är helt fel! - Vi ska göra allt för att denna match ska spelas på Vångavallen. Och jag hoppas att vi kan slå publikrekord, det vore oerhört roligt. Kommer det 10 000 till Vångavallen så blir det mer tryck än 20 000 skulle gett på Malmö stadion. Så även om TFF-ordföranden inte anser att klubben backar i frågan så har protesterna mot flytten haft betydelse - och glatt. - Det är klart att vi måste lyssna. Och jag tycker det är underbart att folk är så engagerade. Det värsta som kunnat hända hade varit om detta passerat under total tystnad.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.