Annons

Deltagarrekord i Sylvesterloppet

Fem grader. Regn och starka vindar. Det höll inte löparentusiasterna borta. För andra året i rad fick Sylvesterloppet deltagarrekord. 280 löpare kom till start.
Sport • Publicerad 31 december 2012
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

De sju kilometerna från Albäcksskogen till Östra Förstadsgatan är en nyårsklassiker i Trelleborg som avslutar idrottsåret i staden. Och intresset för loppet bara ökar.

Förra året sattes nytt deltagarrekord med 247 löpare. Då var det härligt vinterväder. Denna nyårsafton bjöd på regn och fem grader. Men det skrämde inte löparna. 280 deltagare genomförde loppet. Rekord för tävlingen som startade i Trelleborg 1985.

Annons

– Oerhört glädjande att intresset är så stort, säger Fredrik Mårtensson i IFK Trelleborg som arrangerar loppet.

Det stora intresset tillsammans med det dåliga vädret gjorde att starten blev försenad med fem minuter, när alla skulle anmäla sig till loppet, vilket görs vid starten.

– Anmälan görs genom att löparna skriver sitt namn på en lapp. Redan efter fyra namn förstod vi att vi inte kunde stå vid borden bredvid min bil som vi brukar göra. Lapparna gick sönder i regnet, berättar Fredrik Mårtensson.

Arrangörerna flyttade då in i busskuren för att rädda papperslapparna, vilket medförde att bara två anmälningskassor var öppna istället för tilltänkta fem.

Kön ringlade lång utanför busskuren för att få anmäla sig.

– Vissa blev lite småsura vid starten eftersom det var kallt att vänta, men när alla väl var i mål var det bara glada miner, säger Fredrik Mårtensson.

En stor anledning till att det blev deltagarrekord för andra året i rad är den nya Trelleborgsklassikern som startade 2011. 108 löpare som sprang Sylvesterloppet sprang tidigare under året även Sydkustloppet (21 km) och Trelleborgsloppet (10 km). De förädlades nu med varsitt diplom som förkunnade att de genomfört klassikern.

108 var nästan en fördubbling jämfört med de 60 som genomförde klassikern första året.

En av de 108 var Marco Svantesson från Grönalund utanför Anderslöv.

– Jag läste om klassikern förra året och bestämde mig då för att börja springa. jag har inte sprungit någonting innan, ja i alla fall inte sedan jag gjorde lumpen för 20 år sedan, berättar 39-årige Marco Svantesson.

Annons

– Man är ju i 40-årskrisen, skrattar han.

Det var första gången han sprang Sylvesterloppet.

– Sylvesterloppet är en bra motivator för att vara ute och springa i november och december, samtidigt som det här är ett kul sätt att fira nyår på, säger han.

Succén med trelleborgsklassikern gör att arrangörerna av de tre loppen nu ska fundera på hur den kan utvecklas.

– Vi arbetar med att utveckla klassikern. Kanske finns det även sätt för att locka elitlöpare till att göra den, funderar Fredrik Mårtensson.

Snabbast av alla var IFK Trelleborgs Magnus Hansson som vann för tredje året i rad. Lika många år som han har sprungit loppet. Han sprang de 6915 meterna på 22 minuter och 14 sekunder, och vann med nästan fyra minuter före Johan Jönsson (26,07) och IFK:s Daniel Erman (26,10).

Snabbaste kvinnan var Hässelbys Ingmarie Nilsson som vann nio sekunder för IFK:s Majvi Wijk som vann förra året. Ingmarie Nilssons segertid var 30 minuter jämnt. Hon är flerfaldig svensk mästare på medel- och långdistans och har även deltagit i VM i maraton. 46-åringen vann även Sydkustloppet 2011.

Sylvesterloppet började med en tyst minut för IFK Trelleborgs löparlegendar Gert Magnusson som gick bort för ett par månader sedan. Magnusson var bland annat med och startade Trelleborgsklassikern på 1970-talet och var med och startade Trelleborgsloppet 1980.

Läs mer om loppet i onsdagens TA.

INTERNAL INTERNAL
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons