De trampar liv i utpumpad 83-åring

Trelleborgs Cykelklubb är klubben med stolta traditioner som idag trampas runt av glada motionärer. I söndags var det klubbmästerskap i Kyrkoköpinge. Framtidstron finns där, liksom hoppet om att återvinna en förlorad ungdom.
Sport • Publicerad 15 oktober 2010
Ombyte Ken Zetterdahl är ordförande i Trelleborgs cykelklubb. Han hoppas att klubben ska växa med fler motionscyklister som sedan också ska dra med sig ungdomar.
Ombyte Ken Zetterdahl är ordförande i Trelleborgs cykelklubb. Han hoppas att klubben ska växa med fler motionscyklister som sedan också ska dra med sig ungdomar.Foto: Claes Nyberg
Utpumpad. Magnus Hemborg kröker rygg efter en mils tempolopp mella Kyrkoköpinge och Haglösa.
Utpumpad. Magnus Hemborg kröker rygg efter en mils tempolopp mella Kyrkoköpinge och Haglösa.Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Tiderna förändras men TCK:s klubbmästerskap går till precis som vanligt.

Före detta ordföranden och cykel-entusiasten Lennart Wijk kommer med nummerlapparna på pakethållaren. Hans Crescent sticker ut i sammanhanget, den saknar alla de attribut som utgör en tävlingscykel av idag.

Det handlar om en mils tempolopp, från Kyrkoköpinge till Haglösa och tillbaka igen.

När morgondiset släpper sitt grepp kring det idylliska landskapet börjar nio cyklister göra sig startklara.

I församlingen finns bara en kvinna och hon ska inte tävla utan har istället hand om startlistan.

Helena Bassini cyklade desto mera förr. Hon har en tioårig karriär som elitcyklist bakom sig, har kört Tour de France, Giro d’Italia och världsmästerskap. Tidigare hette hon Helena Norrman och har bidragit till TCK:s ärorika förflutna.

Sedan Helena slutade sin aktiva karriär i mitten av 90-talet har TCK drabbats av pyspunka. I dag finns ingen ungdomsverksamhet och ingen tävlingsverksamhet.

– Cykling är stort på motionssidan, men det är ingen som engagerar sig på klubbnivå. Skåne har tappat många klubbar och många aktiva, säger Helena Bassini.

Med hjärtat för sporten säger hon att hon gärna skulle engagera sig mer.

– Det krävs att vi går ut i skolorna och pratar om sporten. Men jag har inte haft möjlighet, mina barn spelar fotboll.

Sedan två år tillbaka är Ken Zetterdahl TCK:s ordförande. Han menar att klubben måste ändra fokus för att vinna nya medlemmar.

– Målsättningen är att öppna upp den här anrika klubben, att visa att vi finns, att vi har gemensamma träningar. Det finns många motionister, många som cyklar som ska kunna finnas under TCK:s tak. Intresset för cykling är stort, det bara ökar och ökar i dess motionsform, säger Ken Zetterdahl.

I förlängningen hoppas han också kunna locka ungdomar till sporten den vägen.

– Trelleborgs CK måste ta nya vägar och sikta in sig på alla motionärer. Sen får vi se vad det genererar. Är föräldrarna intresserade kan det väcka intresse hos barnen också.

Det är just motionärer som kör årets klubbmästerskap, motionärer som i vissa fall höll på med cykling i sin ungdom, i andra fall fått upp intresset betydligt senare i livet.

– Jag började på 70-talet och har hållit på lite från och till sen dess. Nu är man pensionär, nu blir det nästan cykling varje dag, berättar Leif Trulsson.

Klockan tio startar förste man.

Det är vacker höstdag, soligt och ingen vind. Förhållandena anses optimala.

När Helena Bassini körde sträckan på sin tid hade hon aldrig över 15 minuter. För dagens motionärer tar det längre tid.

Vid målet står Lennart Wijk med tidtagarur i sin hand.

– Det skulle gått snabbare i sånt väder, förhållandena är ju bra, menar han.

Till slut blir det en sekundstrid där Henrik Dahlsjö vinner med två sekunders marginal före Rickard Andersson, 17.01 mot 17.03.

– Tempolopp handlar om att öka när man inte kan öka egentligen. Att gå ut hårt och sedan öka, förklarar Magnus Hemborg som tar tredjeplatsen med sina 17.44.

Vad betyder cyklingen för dig?

– Det är ett sätt att hålla igång. Det är mycket ett socialt umgänge också. Man kör tillsammans sex, sju, åtta mil, småpratar och har roligt. Det är ett sätt att leka lite, man blir väl aldrig riktigt vuxen.

Kvart i elva är allt över. Då har sju av de nio cyklisterna redan hunnit lämnat den idylliska samlingsplatsen vid kyrkan i Kyrkoköpinge.

Kvar är ordförande Ken Zetterdahl, Magnus Brobeck och Lennart Wijk.

Cykelhistorier från förr cirkulerar.

Magnus Brobeck berättar om när han cyklade från Treriksröset till Smyge tillsammans med en kompis för tio år sedan.

Ken Zetterdahl säger att nästa säsong redan börjar i morgon. Han är anmäld till Vätternrundan 2011 och måste träna om han inte ska bli bromsvagn i sitt sällskap.

Lennart Wijk berättar att han cyklade Vätternrundan 25 gånger.

– Sen fick det va’ så, tillägger han.

Klubbens avsaknad av yngre förmågor diskuteras också.

– Det tar väl för mycket tid, cyklingen är en slitsport. Det finns så mycket annat. Cyklarna är dyra också, förklarar Lennart Wijk.

– Nu ska vi vara positiva, inflikar Ken Zetterdahl och förklarar att man kan få en bra cykel för 6 000 kronor.

– Är det så att någon yngre vill prova på så kan man låna grejer av oss, det måste vi från styrelsen ordna fram.

Klubbmästerskapet är över för i år. Nio cyklister körde – fler än på många år.

Lennart Wijk har samlat ihop nummerlapparna och lagt dem pakethållaren.

För säkerhets skull pumpar han i lite ny luft innan han cyklar hem.

Martin Strandberg
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.