"De kan inte begära 20 miljoner för mig"

På onsdag kan TFF-målvakten Viktor Noring, 19, göra landslagsdebut i Kapstaden. Själv hoppas han på att få spela sin första match i engelska Premier League under våren. Men först måste TFF och Fulham komma överens om pengarna.
– De får vara lite realistiska, de kanske inte kan begära 20 miljoner för mig, säger den unge målvakten.
Sport • Publicerad 17 januari 2011
Viktor Noring i Kapstaden framför Taffelberget.
Viktor Noring i Kapstaden framför Taffelberget.Foto: 
Hete Noring smörjer in sig inför söndagens träning i Kapstaden.
Hete Noring smörjer in sig inför söndagens träning i Kapstaden.Foto: 

Tunna moln mjukar upp den skarpa sydafrikanska solen när fotbollslandslaget tränar på VM-arenan Cape Town Stadium. Viktor Noring smörjer ändå in armar och ansikte rejält med solskyddskräm.

Det är dag två på förbundskapten Erik Hamréns träningsläger i Kapstaden och Viktor har en spännande vecka framför sig. Men kanske en ännu mer hektisk bakom sig.

– Det har varit full rulle. Jag hann inte ens hem utan åkte direkt till Kapstaden från London, säger han.

Förra veckan provtränade han med engelska Premier League-klubben Fulham i London. Till stor belåtenhet både för Fulham och Viktor.

– Fast man märkte att man inte varit igång för fullt på ett tag. De är ju mitt uppe i säsongen, säger han.

För drygt ett år sedan var Viktor Noring på provträning i italienska Palermo. Det var ganska likt veckan i Fulham, tycker han – men det fanns en stor skillnad. Hans egen inställning.

– Den gången var det bara för att få erfarenhet, det kändes inte som rätt tid att ta steget att bli proffs.

Nu är det annorlunda för 19-åringen.

– Det börjar bli dags att ta nästa steg, säger han.

– Jag har ändå spelat två säsonger i allsvenskan och man vill alltid utvecklas som spelare. Visst kan jag utvecklas mer hemma, men spelar man i engelska eller italienska ligan tror jag det går snabbare.

Allting tycks vara klart för att Viktor Noring ska bli proffs i anrika Fulham. Utom en sak: pengarna. Tidigare har Trelleborgs ordförande Per- Anders Abrahamsson avslöjat för TA att klubben vill ha mellan 15 och 20 miljoner kronor för sin målvakt.

Viktor vill egentligen inte prata om pengar. Han försöker hänvisa till att agenten Martin Klette sköter det där. Men samtidigt märks det att han väldigt gärna vill att affären ska gå i lås.

– De får nog vara lite realistiska, säger han om sin klubb Trelleborgs FF.

– De kanske inte kan begära 20 miljoner för mig. Man får tänka på att målvakter inte har lika högt marknadsvärde som till exempel en forward.

Skulle du bli besviken om det inte blir något av?

– Både ja och nej. Då kanske jag går till nån proffsklubb till sommaren istället, då får man vara med från början när deras säsong börjar.

Även om Trelleborgs ekonomiska krav skulle sätta käppar i hjulet för Viktors proffsdrömmar just nu så är det uppenbart att han inte kommer att känna någon bitterhet. Tvärtom vill han göra vad han kan för att TFF ska få bra betalt. Han känner stor tacksamhet mot klubben som tog emot honom när han var 15 år och hjälpte honom att bli en målvakt av landslagsklass.

Om affären med Fulham inte blir av tänker han förlänga sitt kontrakt med TFF ett år, trots att han redan har ett som gäller hela 2011.

– Annars är det bara ett halvår kvar på kontraktet om jag skulle bli proffs i sommar, då blir det inte mycket pengar för Trelleborg.

Att flytta till London som fotbollsproffs blir ett stort steg för Viktor. Han bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Malmö.

– Men jag känner mig mogen för det nu. Det är dags för nästa steg.

Och flickvännen Hanna ska han förhoppningsvis inte behöva sakna alltför mycket.

– Hon har bara ett halvår kvar i skolan, sen kan hon också komma över.

Men just nu försöker han lägga alla de där funderingarna år sidan. Den närmaste veckan är det landslaget som gäller. Med sina 19 år är han visserligen yngst i gänget, men det märks inte på träningen. Han tar för sig med alla sina 196 cm och när de spelar tvåmål är det Viktors skånska som hörs över VM-arenan, dirigerande resten av försvaret.

På onsdag möter Sverige Botswanas landslag just på Cape Town Stadium och på lördag är det match mot Sydafrikas U23-landslag i Nelspruit, 150 mil åt nordost. Mycket talar för att Viktor får göra sin landslagsdebut i någon av matcherna.

– Nja, vi får se, det där är inget vi har hunnit diskutera ännu, säger han.

Nicolinn Nilsson
Erland Huledal
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.