Annons

David Healy sänkte Sverige

En avslutare av världsklass. Han hette inte Zlatan Ibrahimovic. Utan David Healy. Hans två mål sänkte Sverige i EM-kvalet.
Sport • Publicerad 29 mars 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Efter Spanien och Lettland hette nästa skalp Sverige för Nordirland i kvalspelet hemma på ruffiga Windsor Park i Belfast.

2-1 (1-1) - och alla varningar för Mr Healy var befogade.

Annons

- Det är svårt att spela mot lag som spelar på det här sättet. Vi var helt enkelt inte tillräckligt skickliga i att luckra upp dem, sade den assisterande förbundskaptenen Roland Andersson efteråt i TV3.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäcks laguttagning kommer också att väcka en våg av kritik. Två allsvenska spelare som ännu inte sparkat i gång klubbsäsongen föredrogs framför två som har starka perioder bakom sig i två europeiska topplag.

Bänkad 1: Christian "Chippen" Wilhelmsson, fullproppad med självförtroende efter utlåningen till Roma. Lagerbäck valde Niclas Alexandersson.

Bänkad 2: Kim Källström, på väg mot ligatiteln med Lyon. Lagerbäck valde Anders Svensson.

Det trygga, invanda valdes framför det offensiva och fantasifulla. Konsekvensen: Med livrem och hängslen på sprack matchplanen direkt.

Lagerbäck ville kontrollera spelet - nordirländarna pressade omedelbart.

Lagerbäck ville hålla bollen på marken - paniksparkar och långa uppspel, slagna under tidspress, som inte hittade rätt, följde. Första vettiga svenska anfallet kom först efter 21 minuter - och det mynnade inte ut i någonting. Men sex minuter senare, ut ur ingenting, prickade Svenssons inlägg från vänster Alexandersson, som nickade ned till Johan Elmander. Elmander vände bort sin bevakade och sköt 0-1.

En sällsynt stund av svensk briljans.

Varpå Lagerbäcks kollega Lawrie Sanchez omgående belönades för att han har förmågan att få ut det bästa av anfallaren Healy. Hans kvittering höll högsta internationella klass.

Olof Mellberg, övertänd snarare än ledare i backlinjen, tryckte mer eller mindre bort Petter Hansson när båda gick upp i duellen med Warren Feeney. Bollen ramlade ned hos Healy vars volley seglade in över Andreas Isaksson.

Annons

Mellberg tvingades senare utgå med en huvudskada, enligt de första rapporterna rör det sig om ett näsbensbrott.

På Windsor Park sjöng fansen för full hals: "Are you watching Dennis Wise!", en pik åt den närvarande Leeds-managern som inte lyckas får fart på Healy i klubblaget. Och Zlatan Ibrahimovic - i den länge så emotsedda återkomsten? Han fanns bevisligen på planen, men var ungefär lika frånvarande under de flesta av de 90 minuterna som under den halvårslånga bojkotten.

- Det är så fokuserat på Zlatan, det är så stora krav och förväntningar på honom. Det var ganska ok ändå av honom, sade Roland Andersson.

Ibrahimovic tappade bollen i 59:e minuten, nordirländarna kontrade snabbt och Damien Johnson som skickade från högerkanten in en låg boll mot straffområdet. Där kom Healy vickade in 2-1, hans nionde målet i EM-kvalet.

Nordirland toppar sensationellt grupp F före Sverige. Landslagets femte raka mästerskapsbiljett blir med ens svårare att kvittera ut. Men det återstår 21 poäng att spela om.

Närmast väntar Danmark på Parken den 2 juni. (TT:s utsände)

Henrik Skiöld

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons