Annons

Dansk hjälte när IFK vann slaget vid Lund

IFK Trelleborg har för första gång för säsongen klättrat över nedflyttningsstrecket. Bakom skrällen i Lund låg ett offervilligt utgrupperat försvar och en storspelande målvakt. "Jag vet inte vad som hände, vi gjorde ju mål i dag", sa Joachim Christensen efter 28–23 (12–12) mot H 43.
Sport • Publicerad 4 december 2008
Joachim Christensen var planens bästa spelare i Färs och Frosta Sparbank Arena. BILD: Rickard Nilsson/bildbyrånFoto: 

Målvakten Joachim Christensen såg uppriktigt förvånad ut efter matchen. Det såg inte ut som om han trott på det IFK just ställt till med. 22-åringen kunde inte sluta att le där han stod med blomsterkvasten i hand.

- Vi spelar bra i 60 minuter. Och vi gör mål, Denis sätter alla straffar, sa Joachim Christensen.

Annons

Och du gjorde 23 räddningar!

- Jag gjorde ju det. Jag är väl som hela laget, antingen eller, bra eller på en för låg nivå.

Under slutkvarten knep han flera frilägen och en straff. H 43:s storskytt Zoran Roganovic stannade på för honom blygsamma fyra mål.

- Jag hade studerat honom noga på film och vi hade gått igenom hur han skjuter på träning. Det var han jag hade fokus på först och främst, gör han 10-12 mål förlorar man. IFK Trelleborgs seger var logisk. Laget ledde med 7-2 i första halvlek men tappade till oavgjort i paus, bland annat efter tre raka utvisningar.

Efter paus ryckte IFK igen. Goran Kuzmanoskis aviga skytte och Andreas Bambergs kontringsavslut fixade femmålsförsprång.

H 43 kom sedan aldrig närmare än två mål i från.

Marcus Litborn satte 25-22 på ett genombrott och Kim Johansson vräkte in 26-22 på en kontring.

Då återstod fyra minuter och då började Lundapubliken gå hem.

- Jag tyckte det kändes bra hela tiden, vi hade koll på dem, sa Kim Johansson, av tränare Dragan Brljevic utsedd till "världens bäste lagkapten".

Vad avgjorde?

Annons

- Vi kände oss trygga bakåt. Vi har hittat våra roller och Jocke (Christensen) är bättre med 3-2-1-försvar. IFK:s utgrupperade försvar firade triumfer matchen igenom. Längst fram slet Denis Bahtijarevic, till synes outtröttlig.

- Hittar man en trygghet bakåt så har man råd att göra en del misstag framåt, påpekade tränaren Dragan Brljevic.

- Jag var inte orolig en enda gång. De hade inte den tryggheten bakåt som vi hade, fortsatte han.

Totalt sett var det IFK:s i särklass bästa match för säsongen.

Andreas Bamberg imponerade med hårt försvarsslit och eleganta kantavslut. På förhand var han ett osäkert kort.

- Jag sträckte mig i knäet i måndags, men tejpningen höll, konstaterade sexmålsskytten.

- Det här är en bra skalp, det ger förstås en boost för självförtroendet. För IFK var segern historisk. För första gången vann IFK en elitseriematch i Lund och för första gången tog IFK elitseriepoäng mot H 43.

I hemmalägret deppade Daniel Lindquist efter första mötet med sitt forna lag.

- De krigar mer, gör alla saker bättre, konstaterade han besviket utanför ett knäpptyst omklädningsrum.

I IFK gjorde Elvijs Borodovskis elitseriedebut. Han var inne några få minuter i vardera halvleken. Han sköt två skott, ett som räddades av Jesper Larsson i hemmamålet och ett som tog i stolpen. Dessutom blev han rejält grundlurad i försvaret av Nemanja Milosevic. Mer lär komma från letten framöver.

Onsdagens upplaga av slaget vid Lund hade i stället en dansk IFK-hjälte.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons