Annons

Daniel ny spindel i Pingvin

Pingvin hade inga som helst problem i hemmapremiären i sydallsvenskan. 63–12 (40–0) mot Lund och det gavs utrymme för de yngre trelleborgarna att briljera. ”Vi har spelat så länge med A-laget nu att det är dags att det ger resultat”, säger Daniel Finnfors, 21.
Sport • Publicerad 16 maj 2009
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas NybergFoto: 

Daniel var en av tre Pingvinspelare som förra veckan spelade U21-EM i Spanien. Tre gånger storstryk mot Rumänien, Tyskland och Ukraina, men turneringen var nyttig för framtiden.

– Det är mycket snabbare rugby, en helt annan nivå på spelet än här, säger Daniel Finnfors när han jämför landslagsspel med seriespel.

Annons

– Alla har nått ett steg längre.

Daniel Finnfors har också tagit ett steg, eller snarare ett kliv. I klubblaget har han tidigare spelat i tredjeledet. Numera är han klunghalv, samma position han har i U21-landslaget.

– Jag ska fördela bollarna. Vad som än händer är det jag och Alex (Alexander Andersson, uthalven) som styr spelet. Samarbetet mellan oss måste fungera och så måste passningarna sitta.

Pingvin var det klart bättre laget och tog tag i matchen direkt. Regnet föll ihärdigt matchen igenom och det ställde till problem för spelarna. Alex Andersson svarade för ett försök, Ercan Aytuglu för två – samtliga inom de första tolv minuterna. Sedan rullade det på med Andy Persson, Daniel Finnfors och Aytuglu som alla tog sig igenom öppningarna i motståndarnas försvar.

Direkt efter paus reducerade Lugi, ett försök som Daniel Finnfors tog på sig.

– Jag ska ta bollen, men den var så hal att jag tappade den.

Regnet innebar att han tog det medvetet försiktigt i passningsspelet. Säkerheten sattes främst. Vid sidlinjen stod förre klunghalven Johan Frank och såg sin ersättare svara för ännu ett försök i andra halvlek.

– Daniel är ny i positionen och det är lätt att hålla sig till en sak hela tiden. Han har möjlighet att lyckas riktigt bra, men måste variera mer, inte bara passa. Det tar tid att lära sig klunghalvsspelet, det är helt annorlunda jämfört med tredjeledsspelet där man ska vinna boll. Som klunghalv ska man fördela den och beslut vad man ska göra måste vara taget innan man får bollen, säger Johan Frank som gärna hade bidragit med råd till Daniel.

– Gärna, men tyvärr jobbar jag i USA och har inte möjlighet.

Daniel Finnfors säger att han tagit lärdom av att se Johan Frank och tidigare George Doggart spela på positionen.

Annons

– Skillnaden är att jag är ganska stor för att vara klunghalv, säger den 186 cm långe och 95 kg tunge trelleborgaren, en av många unga i Pingvin.

– Vi har spelat så länge med A-laget nu att det är dags att det ger resultat. Det är tråkigt att förlora, vi har gjort det i elitserien i några år. Men vi har närmat oss Enköping och Exiles och vi ska ge dem en match i höst. Den här matchen var ett av flera steg på vägen dit, säger Daniel Finnfors.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons