Annons

Dan Mårtensson - en billig affär

Fotbollsspelaren Dan Mårtensson har gjort sportslig succé under två år i Ystads IF. Men han blev en riktigt dålig ekonomisk affär. När Dan valde att lämna YIF och skriva på för Höllvikens Gif blev det genast problem i förhandlingarna.
Sport • Publicerad 23 februari 2004

När de båda klubbarna satte kronor och ören på Dan Mårtenssons förmåga kom de fram till helt olika summor. YIF ville med råge ha tillbaka de 100 000 kronor man för två år sedan betalade Sjöbo IF. Höllviken kom emellertid fram till en helt annan summa. Efter en tids förhandlingar per telefon och mejl enades parterna om att söka hjälp hos Svenska Fotbollförbundet. En speciell skiljenämnd fick i uppdrag att värdera Dan Mårtensson och fastställa en prislapp på honom. Nu har beslutet kommit och YIF känner sig som en förlorare: -Jag är inte nöjd med övergångsnämndens beslut men det är bara att gilla läget och konstatera att vi uppenbarligen missbedömt situationen, säger Lasse Stark, kanslist i Ystads IF. Han vill inte nämna vilken summa som skiljenämnden fastställt. Däremot konstaterar han att YIF inte ens får tillbaka de pengar man för två år sedan betalade Sjöbo IF för Dan Mårtensson, som på den tiden var en division fyra-spelare. - Riktigt så lite som Höllviken ville betala för honom blev det inte, men skiljenämndens beslut ligger mer åt deras bud. I beslutet sägs det att Dan Mårtensson precis uppfyller de krav som ställs på en etablerad division två-spelare. Men då ska man veta att han gjort 30 pojk- och juniorlandskamper och i två säsonger varit en av våra absolut bästa spelare. Dan har praktiskt taget spelat varenda match för oss i division två. I Fotbollssverige sker varje år 10 000-tals övergångar mellan olika klubbar. Men det är inte många förhandlingar som kör fast till den milda grad att ärendet hamnar hos skiljenämnden. Krister Malmsten är ordförande i skiljenämnden på Svenska Fotbollförbundet: - Vi hanterar varje år ett 30-tal ärenden, men då är det alla slags ärenden - inte bara övergångar. När det gäller rena övergångar behöver vi gripa in i cirka 15-20 förhandlingar. Fler är det inte - trots att det sker 10 000-tals övergångar. Känns det som om klubbarna har allt svårare att komma överens, eller hur är trenden? -Vi har ungefär lika många ärenden att behandla nu som vi hade 1992 .Är det ofta samma klubbar som återkommer? -Nej, några speciella "stamkunder" har vi inte, utan det handlar om olika klubbar - från översta Norrland till södra Skåne. Däremot är det sällan vi behöver ta upp fall som rör spelare på division sju- och åtta-nivå utan de flesta fallen gäller division två och tre.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons