Annons

Damlandslaget har störst chans

Sveriges damlandslag har goda chanser att nå OS. Herrarna ligger betydligt sämre till. "Kommer rugbyn med i OS utvecklas sporten i Sverige", säger Pingvins Janita Haapalainen.
Sport • Publicerad 14 mars 2005

Om rugbyn kommer med på OS-programmet har Sverige bra möjlighet att vara med.

– På damsidan tillhör vi de sex, sju bästa i Europa. I övriga världen är damrugbyn inte så stor, i stort sett är det bara USA Nya Zeeland och Australien som har damrugby, säger rugbyförbundets generalsekreterare Torbjörn Johansson.

Annons

Problemet är att det finns så få turneringar inom sjumannarugbyn. I fjor åkte Sverige till en europeisk U20-turnering och föll knappt i kvartsfinalen.

Det är till damerna som hoppet står till, herrarna placerar sig först på en 25:e plats i Europa och med tänkta tolv lag i OS är herrlandslaget långt efter.

– Vi vill gärna ha med våra tjejer i SOK:s talanggrupp. Det krävs att vi ska komma bland de åtta bästa för att vara med och få bidrag och det kravet tycker jag vi klarar. Vi har till och med möjlighet att ta medalj, säger Torbjörn Johansson.

Om rugbyn kommer med på OS-programmet, innebär det en förändrad syn på sjumannaspel från förbundets sida?

– Vi står bakom både sjumanna- och 15-mannaspel, men på sistone har vi prioriterat 15-manna. Det är viktigt vad föreningarna gör, på många håll spelas ingen sjumannarugby.

Kan det bli tal om seriespel?

– Nu har vi bara sjumanna-SM som avgörs under en helg. Det kan bli aktuellt med fler turneringar, men det viktiga är vad rugbysverige säger om detta, säger

I Trelleborg ställer Pingvin RC endast upp i en årlig sjumannaturnering i Köpenhamn. Detta trots att flera av spelarna är lämpade för det snabbare spelet. En av dem är Janita Haapalainen.

– Jag är snabb och teknisk och gillar spelet. Vi är några som tycker det är kul.

Janita är hemma igen efter 13 månader i San José där hon bland annat spelat rugby.

Annons

– I USA är det mer turneringar i sjumannaspel. Vi spelade varannan helg hela sommaren, säger Janita.

Vad tycker du om att rugbyn kan bli en OS-gren?

– Det är bara bra om folk kan se mer på sporten, den kommer utvecklas i Sverige när den får mer publicitet.

Nu kan det internationella rugbyförbundet ha dribblat bort Sveriges chanser att få med ett lag till OS.

I försöken att övertyga IOK att bli en OS-sport har förbundet sagt att till en början kan det räcka med att ett kön deltar.

– Alla förstår att det är herrarna som avses och för vår del är det ett olyckligt uttalande, säger Torbjörn Johansson.

Martin Falkenby

RUGBY TRELLEBORG
RUGBY TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons