Damkronorna tappade bronset

OS-bronset var nära, så nära. Men Damkronorna fick medaljen bokstavligen sliten av halsen. Laget tappade en 2-0-ledning mot Schweiz i sista perioden i bronsmatchen och föll med 3-4.
Sport • Publicerad 20 februari 2014

Det var ett bittert slut på en turnering som hade börjat så bra, fortsatt med den stora kvartsfinalskrällen mot Finland, men sedan gick åt fel håll.

Damkronornas yngsta spelare, AIK-forwarden Michelle Löwenhielm, 18, fixade ledningsmålet med en backhand efter 14 minuter av första perioden. Damkronorna dominerade perioden stort, vann skotten med 10-1, men målvakten Florence Schelling såg till att det inte blev fler svenska mål.

När Erica Udén Johansson fixade 2-0 i slutet av den andra perioden var det medaljläge på riktigt.

Då kom nerverna, soppatorsken, eller både och.

Allt föll ihop.

Inom loppet av drygt tolv minuter i tredje perioden gjorde Schweiz tre mål.

Sara Benz efter en markeringsmiss, Phoebe Stanz i numerärt överläge och Jessica Lutz efter 13.43.

Svenska målvakten Valentina Lizana Wallner kunde inte göra mycket.

Schweiz gjorde 4-2 i tom bur med 1.07 kvar att spela, Pernilla Winberg reducerade, men matchen var förlorad.

Damkronorna har inte tagit en mästerskapsmedalj sedan VM-bronset i Kanada 2007.

Ett OS-brons hade betytt så mycket inför hemma-VM i Malmö nästa år.