Dam-EM långt borta i Trelleborg

Drömmen om dam-EM i fotboll i Trelleborg ser ut att stanna vid en dröm. Kommunen har ännu inte lämnat något besked till Svenska Fotbollförbundet om man vill gå vidare med sin ansökan.
Sport • Publicerad 5 mars 2010

– Vi behöver ha kommunstyrelsen bakom oss, annars blir det inget, säger Mats Svensson (KD), ordförande i fritidsnämnden.

2013 spelas Europamästerskapet i fotboll för damer i Sverige. Den tionde februari i år fanns representanter från Svenska Fotbollförbundet på plats i Trelleborg. Kommunen anmälde då sitt intresse för att vara en av de sex svenska städerna där mästerskapet ska äga rum.

Därefter har ingenting hänt. Förbundet skulle haft muntligt besked redan den 1 mars, men Trelleborgs kommun har begärt uppskov och kommer att begära uppskov igen.

Fritidsnämndens ordförande Mats Svensson satt i möte på torsdagskvällen tillsammans med fritidschefen Kenth Sjövall, Mats Rengbo, avdelningschef på fritidsförvaltningen, samt Bengt Larsson, servicechef på fritidsförvaltningen.

– Mats Rengbo kommer att ringa till förbundet i morgon (läs fredag) och begära respit. Vi behöver mer tid, vi måste få med oss kommunstyrelsen. Det krävs ju vissa investeringar på Vångavallen, säger Mats Svensson.

Vad händer om förbundet inte går med på er begäran?

– Får vi inte det så blir det inget. Vi måste bearbeta kommunstyrelsen och få dem att ta upp frågan.

– Personligen är jag inte helt optimistisk när det gäller dam-EM, det ligger lite fel i tiden. Det hade varit bättre om det legat 2014, då vi måste ha en arena som motsvarar Uefas krav.

Som Vångavallen ser ut i dag är den inte godkänd för EM-matcher.

Mats Svensson tror inte på att hyra in tillfälliga läktare och göra provisoriska förändringar på Vångavallen för att klara av arenakraven för dam-EM 2013.

– De rör sig om stora kostnader och det känns inte realistiskt bara för några veckor eller några matcher.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.