Annons

Dags för major – då trivs Peter Hanson

Peter Hanson nämns på flera håll som en outsider att vinna årets British Open på Carnoustie. Peter säger själv att han har hög kapacitet. "Spelar jag bra så ska jag ha bra chans."
Sport • Publicerad 19 juli 2007
Peter Hanson, Stora Slågarp, går in i årets British Open med en positiv känsla. De senaste veckorna har Peter visat bra form, som här på K Club där han blev trea i European Open. Arkivbild: Scanpix
Peter Hanson, Stora Slågarp, går in i årets British Open med en positiv känsla. De senaste veckorna har Peter visat bra form, som här på K Club där han blev trea i European Open. Arkivbild: ScanpixFoto: 

För två år sedan debuterade Peter Hanson i British Open. Då var han den i startfältet som spelade bäst golf av alla – fram till greenerna. I det närmaste usel puttning innebar en slutlig 34:e plats på St Andrews.

Nu ska trelleborgaren nå hela vägen fram.

Annons

– Majors passar mig bra. Just det här att skifta defensiv golf till aggressiv beroende på situation. Men för att vara med där uppe krävs det att dagsformen är bra, säger Peter på telefon från Carnoustie. Formen är bra, precis som den var inför British Open 2005.

– Det är himla skönt att ha tryggheten från de senaste tävlingarna. Det gäller att ta med sig det till den här tävlingen. Men att tro att man kan vara i slutstriden på söndag när man går ut på torsdag, det är som att sprinta de första 400 meterna i ett maratonlopp. Alla vet att det här blir ett långt och tufft test.

I förberedelserna ingår naturligtvis att lära känna banan. Dess svårigheter och vinklar, bunkrarnas beskaffenhet, kullarnas sluttningar, greenernas lutningar och fart.

Men golfspelet är mycket mer än så. För att hitta rätt nivå i förväntningarna har Peter Hanson flugit över sin mentala coach Torsten Hansson till den skotska ostkusten. Under tisdagen och onsdagen ägnade de några timmar åt samtal.

– Det handlar om att bygga upp rätt fokusering. I en major är det så mycket runt omkring som stör, inte minst publiken. Sedan handlar det om att kunna acceptera en felstuds; även vid ett bra slag kan bollen träffa en kulle och rulla ner i en bunker. Då gäller det att inte bli irriterad, säger Peter.

– Onsdagen är den viktigaste dagen. Då försöker Torsten leda in mig så att jag får rätt känsla, så att jag känner mig positiv och trygg.

Rätt förväntningar är ett måste inför en av de absolut största tävlingarna.

– När man är i bra form är det lätt att tycka att allt ska sitta. Man vill helt enkelt för mycket och det är en fälla som många hamnar i. Peter Hanson vet att han är i bra form. Han trivs i majors. Den mentala finslipningen är klar. Dessutom passar banan honom.

– Carnoustie passar mig väldigt bra eftersom den är så pass svår. Det krävs mycket strategi och långa järnslag och det gäller det att kunna slå alla slag.

Men det blir väl Tiger Woods som vinner sin tredje raka British Open?

Annons

– Jag hoppas ju inte det! Mycket talar för Tiger och slår man honom så har man stor chans att vinna. Carnoustie är lång och kräver stor träffsäkerhet och banan är uppsatt för Tiger. Men jag har samma känsla: att banan passar mig. Jag har bra form och kan slå slagen som krävs, men därifrån till att vinna är det ett stort steg, säger Peter.

I US Open för en dryg månad sedan var han länge med i toppen för att falla tillbaka efter en mindre lyckad lördagsrond.

– Spelar jag bra så ska jag ha bra chans. Då ska jag vara med tätstriden under helgen också, inte bara torsdag och fredag.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons