Annons

Christian tog efterlängtad medalj

Bröderna Clausen, Niclas och Christian, svarade för TSS bästa insatser den första SM-dagen. Niclas blev femma och Christian vann en bronsmedalj. I dag tävlar de i samma gren - 200 meter bröst.
Sport • Publicerad 15 juli 2004

För fem år sedan var Christian Clausen ett stort svenskt bröstsimshopp. Han satte svenskt rekord som 18-åring, vann SM-guld och spåddes en lysande karriär. Men nära fem skadefyllda år innebar att den karriären var i fara. - Över fyra år av rehabilitering - klart det var jobbigt och jag var nästan uppgiven. Nu är "Chrille" tillbaka på allvar. På onsdagen var trelleborgaren på en prispall efter ett bröstsimslopp för första gången på fem år. - Skönt. Första medaljen sedan 1999, var kommentaren efter SM-bronset på 50 meter bröst. - Loppet kändes inte bra. Jag kom inte in i simningen, körde bara på utan att tänka. 29,17 - nytt personbästa med tre tiondelar och bara tre hundradelar från silvret. Nu är distansen ingen av 23-åringens (fyller 24 i augusti) absoluta favoriter. 50 meter är ingen viktig distans. Den simmas på VM, men inte på OS. Christian Clausen trivs bättre på 100 och 200, det var på 200 han satte svenskt rekord (2.27,29) som tonåring och tiden står sig ännu som svenskt juniorrekord. För drömmen lever inombords. Drömmen om ett olympiskt spel. - Först vill jag komma ner på de tider jag simmade på före min skada. OS är det stora målet, men jag har inga förhoppningar att komma med till Aten. Det är ju så att simmarna tenderar att bli äldre och äldre och vill det sig väl kan det bli ett OS för min del. Jag får se hur jag utvecklas det här året. Nu är Christian inte ensam om att vara framgångsrik simmare i familjen. I Trelleborgs Simsällskap finns en annan simmare med efternamnet Clausen, lillebror Niclas. På onsdagen blev 20-åringen femma på 400 meter medley. - Femte plats är okej eftersom de andra simmade så bra. Det kändes lite tungt, sa Niclas som inte lyckades upprepa fjärdeplatsen från i fjor. Fjärdeplatsen 2003 är den främsta meriten, men det tangerade han på vårens inne-SM. Då blev han fyra på - 200 meter bröstsim. - 200 bröst är det jag satsar på. Medley har jag inte tränat det senaste halvåret, det är bara ren bonusträning. Två bröder som konkurrerar på samma distans. På torsdagsmorgonen går försöken. - Jag tror vi kommer simma ganska så lika. Brorsan är egentligen bättre men han har inte fått upp konditionen riktigt. Men hans brons i dag var ju helt suveränt, sa Niclas. Christian får höra lillbrorsans kommentar inför torsdagens duell. - Jaha, det kan han ju tro. Allvarligt talat så är Niclas på frammarsch. Han har varit lite sen i utvecklingen men kommer bli farlig, inte bara för mig. Att de överhuvudtaget skulle kunna tävla tillsammans var dock något få trodde bara för ett par år sedan. Men Christian Clausen har envist besegrat smärtan. - Det handlade om en förslitningsskada i knäna. Jag hade problem att gå i trappor och att cykla. Nu värker det efter några lopp på maximal nivå, men jag har lärt mig lyssna på min kropp.

Markus Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons