Christensen var motståndare till nya försvaret

Försvaret var nyckeln till seger i bottenmötet med Tumba. Dragan Brljevic har länge velat byta till just 3-2-1, men dess största motståndare har funnits i det egna laget. "Vi måste spela 3-2-1", erkänner en nyss omvandlad Joachim Christensen.
Sport • Publicerad 20 november 2008
Övertygad(e) Joachim Christensen stod länge emot IFK:s nya försvarssystem. Men fick ge sig. Det gav effekt direkt mot Tumba. Bild:Tomas Nyberg
Övertygad(e) Joachim Christensen stod länge emot IFK:s nya försvarssystem. Men fick ge sig. Det gav effekt direkt mot Tumba. Bild:Tomas NybergFoto: 

Snart efter att Dragan Brljevic ersatt Thomas Franzén som IFK-tränare pratade han om att byta spelsystem i defensiven, till 3-2-1-försvar.

Men frånsett några få minuter i några få matcher har bytet lyst med sin frånvaro.

Till nu.

- Försvaret låg bakom segern. 3-2-1 funkade bra, men alla trivs inte med det, säger Kim Johansson.

- Vi har inte tränat 3-2-1 mer än de sista två veckorna. Men jag tycker vi har spelare som passar för att spela 3-2-1, säger Dragan.

Vem är det som inte vill spela 3-2-1?

- Vi hänger inte ut någon.

Men TA-sporten kan avslöja vem motståndaren till försvaret är, eller rättare sagt var.

Det är målvakten Joachim Christensen som stått emot förändringen.

- Jag har ju hela mitt liv spelat 6-0, lite 5-1 men aldrig 3-2-1.

Varför har du varit emot förändringen?

- Jag får så många skott emot mig från sex meter. Men vi måste ju hitta på något, vi har ju försökt allt annat. Helst spelar jag 6-0, men vi har ju inte de stora killarna till det som vi hade förra säsongen.

- Det här är spännande, det kommer ta tid men vi måste spela 3-2-1, säger han efter segern mot Tumba.

Den danske målvakten fick ingen bra start. Tumba satte sina två första skott, båda klart möjliga att rädda - och då är vi snälla mot den gode Christensen.

- Jag borde ha blivit utbytt, erkänner han utan omsvep.

- Jag var nervös, jag ville ju så mycket.

Nervositeten bottnar i vikten av matchen, men även att målvakten haft en tung säsong.

- Jag har inte spelat bra i 60 minuter någon gång, eller ens i 55 minuter. Sedan hjälper det inte när jag släpper in första skottet heller.

Men Joachim Christensen spelade upp sig, fick tag i Tumbas skott och såg i första halvlek till att IFK kunde hålla försprånget till ett par mål.

Nu väntar vi bara på att Joachim Christensen ska hålla i 60 minuter. Kanske det nya försvarsspelet kan hjälpa honom - trots allt.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.