"Chippen" har aldrig varit bättre

In och ut och ut och in ur startelvan. Christian "Chippen" Wilhelmssons landslagskarriär är minst sagt spretig. Ordet given har han aldrig vågat ta i sin mun – trots 50 landskamper. Dags snart?
Sport • Publicerad 29 maj 2008
Chippen Wilhelmsson är snart given i startelvan, eller? Bild: Scanpix
Chippen Wilhelmsson är snart given i startelvan, eller? Bild: ScanpixFoto: 

Milstolpen nåddes mot Slovenien i måndags och för en gångs skull fick Wilhelmsson hela 90 minuter på sig att visa sin förträfflighet.

Det har inte hänt speciellt ofta, inte det där med 90 minuter.

Förträffligheten som finurlig kantspringare med förmågan att "göra sin gubbe", har han däremot demonstrerat vid åtskilliga tillfällen. Inte minst under våren, då Deportivo La Corunas tränare Miguel Angel Lotina lät Wilhelmsson starta i tolv av 14 matcher i spanska ligan. Att duvningarna med mittfältare och ytterbackar i en av världens främsta ligor, lyft "Chippens" slagkraft gav han ett tydligt besked om mot slovenerna.

Men därifrån till en startplats mot Grekland i Salzburg den 10 juni kan steget vara långt. Det om något vet Wilhelmsson av erfarenhet.

I en intervju nyligen kallade han sig för "en joker" i landslaget.

- Det känns lite så...jag har känt som att jag haft den rollen ett längre tag eftersom jag spelat till och från, säger han.

TT: Då är du ändå uppe i 50 landskamper...

- När jag gjort 100 är jag kanske inte joker längre! Konkurrensen är, om inte mördande, så tuffare än på väldigt länge om platsen till höger på mittfältet. Nu är det ingen nyhet, och att döma av Wilhelmssons reaktion verkar han genuint less på ämnet. Någon jämförelse mellan honom och Sebastian Larsson vill han inte göra.

Däremot tillstår han det uppenbara:

- Man konkurrerar med fantastiskt bra spelare, så det är hårt. Wilhelmssons säsong speglar hans karriär. Mycket upp och ned, eller snarare ned och sedan upp, för sådan var resans gång från Boltons bänk till profil i La Coruna den här säsongen.

Han som nästan strök längs väggarna med flackande blick i höstas, studsar nu omkring med ett leende i de blå ögonen.

- Jag tror inte jag varit i så bra form som nu. Jag kommer in i ett mästerskap med ett väldigt starkt självförtroende och i bättre form än i tidigare mästerskap.

TT: Hur viktiga var de 90 minuterna mot Slovenien?

- Oerhört sköna, det var länge sedan i landslaget.

TT: Vad var du mest nöjd med?

- Bollbehandlingen, rörelsen, det jag skapade. Jag kände mig trygg i spelet.

TT: Är någon av de två landskamperna inför EM viktigare än den andra?

- Man vill kanske vinna matchen precis innan, men det har inte så stor betydelse. Vinner vi mot Grekland kan det gå hur fan som helst mot Ukraina, det spelar mig ingen roll. (TT)

Henrik Skiöld

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.