Annons

Chakir: Folk ringer från hela världen

Hotad till livet. Sedan sparkad blodig över munnen. Trelleborgaren Chakir Chelbat är besviken, men långt i från knäckt. "En kriminell person i taekwondokläder ska inte förstöra för mig och vår sport, säger han till TA-sporten."
Sport • Publicerad 25 augusti 2008
Skandalsparken. Chakir Chelbat, OS-domaren från Trelleborgs Taekwondoklubb, sparkas blodig av taekwonodspelaren Angel Valodia Matos från Kuba. BILD: JUNG YEON-JE/AFP
Skandalsparken. Chakir Chelbat, OS-domaren från Trelleborgs Taekwondoklubb, sparkas blodig av taekwonodspelaren Angel Valodia Matos från Kuba. BILD: JUNG YEON-JE/AFPFoto: 

På måndagen kommer Chakir Chelbat hem till Trelleborg efter en OS-avslutning han aldrig glömmer.

– Folk ringer från hela världen, jag har talat med massor av journalister. Det här har varit överallt, berättar Chakir Chelbat på söndagskvällen.

Annons

Hur mår du?

– Ganska bra, jag är sydd med fyra stygn, och har ont i läppen. Jag kan varken äta eller dricka. Det tar några dagar innan det är läkt.

Sparken som träffade honom över munnen har setts av en hel värld.

Det var i bronsmatchen i 80 kg, mellan kubanen Angel Valodia Matos och kazaken Arman Tjilmanov som skandalen inträffade. När Angelo Valodia Matos inte var tillbaka på mattan i tid efter ett skadeuppehåll dömde Chakir Chelbat Tjilmanov som vinnare.

Därefter blev kubanen ursinnig.

– Han hotade mig, gjorde tecken att jag skulle dö och när jag vänder mig till hans coach för att prata med honom får jag en spark. Jag såg honom inte när han sparkade mig.

Sparken träffade över munnen. Det kunde blivit avsevärt värre.

– Jag var inte beredd, jag trodde aldrig han skulle sparka, som tur var hann jag backa lite, säger han. Kubanen Angel Valodia Matos vann OS-guld 2000 i Sydney.

– Jag är mest besviken att en person som vunnit guld i OS beter sig så här i en sport som bygger på disciplin och respekt.

– En sådan person ska sitta bakom galler.

Annons

Den 31-årige kubanen har kastats ut ur OS-byn och internationella taekwondoförbundet har stängt av honom på livstid.

Chakir Chelbat berättar att han fått hundratals samtal och sms efter händelsen som skakat om taekwondovärlden.

– Alla har sett att jag gör rätt och ger mig sitt stöd. Det känns oerhört bra, det ger mig energi att fortsätta.

Hur mycket har det här skadat taekwondon?

– Det här ska inte skada sporten, bara för att en idiot gör så här. Innan det här har det varit ett väldigt bra OS. Jacques Rogge (internationella olympiska kommitténs ordförande) var här och blev imponerad av hela vårt arrangemang. 44-årige Chakir Chelbat åkte i natt hem från sitt andra OS som taekwondodomare. Det kan blir fler framöver.

– En loser ska inte hindra mig. Nu hoppas jag att förbundet ser till att han får ett rejält straff.

I eftermiddag kommer han och hustrun Eva hem till Trelleborg. Redan på tisdagen bär det i väg på sex dagars semester till Spanien.

– Då ska jag inte tänka på taekwondo, säger Chakir Chelbat.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons