Annons

Chakir är bäst i världen!

Chakir Chelbat fortsätter att placera Trelleborg och Sverige på taekwondons världskarta. Vid VM i Madrid utsågs han till bästa domare.
Sport • Publicerad 20 april 2005
Chakir Chelbat med "beviset" på att han är bäst i världen på att döma taekwondo. Bild: Claes Nyberg
Chakir Chelbat med "beviset" på att han är bäst i världen på att döma taekwondo. Bild: Claes NybergFoto: 
Chakir Chelbat på mattan i Madrid. Han dömde i sex av taekwondo-VM:s 16 finaler. Inte sällan fick han det han kallar "fire games" på sin lott, matcher med enorm prestige mellan utövare från taekwondons storheter som Sydkorea, Iran och USA
Chakir Chelbat på mattan i Madrid. Han dömde i sex av taekwondo-VM:s 16 finaler. Inte sällan fick han det han kallar "fire games" på sin lott, matcher med enorm prestige mellan utövare från taekwondons storheter som Sydkorea, Iran och USAFoto: 

Han har dömt i alla internationella mästerskap av vikt och har länge ansetts tillhöra de bästa Taekwondodomarna i världen.

Inte illa " men i samband med nyss avslutade taekwondo-VM i Madrid kom pricken över i.

Annons

Omdömen från de deltagande nationernas coacher låg till grund för utmärkelsen "VM:s bästa domare" och Chakir Chelbat var förstås riktigt nöjd när han kom hem till Trelleborg.

– Det kändes härligt, mäktigt när de sa mitt namn. Jag fanns med på alla listor och det känns skönt att nummer ett i världen kommer från lilla Trelleborg. Och svensk taekwondo i stort gläds åt det här, säger han. Förutom äran för utmärkelsen också andra positiva effekter med sig.

– Det här innebär att jag är automatiskt uttagen till VM i Peking 2007, och det blir ett test inför OS i Peking 2008.

Att döma i ytterligare ett OS är målet för Chakir, hans andra OS i så fall, Aten 2004 var det första.

– Självklart siktar jag på OS! Har man en gång fått smak på det så... Jag skulle aldrig tacka nej till det. Det är OS som gör det värt att kämpa och arbeta.

Ett mått på vilket förtroende Chakir Chelbat åtnjuter inom den internationella taekwondon är det faktum att han fick döma sex av sexton VM-finaler i Madrid.

Inte sällan fick han det han kallar "fire games" på sin lott, matcher med enorm prestige mellan utövare från taekwondons storheter som Sydkorea, Iran och USA.

– Många har så stor respekt för de stora nationerna men jag har respekt för alla. Jag känner ingen osäkerhet när jag ska döma såna matcher, jag känner mig bara lugn, säker och trygg.

Vad mer är det som gör dig till en bra domare?

– Den erfarenhet jag fått under alla dessa år. Också hur jag är som människa. jag älskar fair play, rättvisa! Jag går in i matcherna med själ och hjärta och bryr mig bara om att den bästa ska vinna. Press från höger eller vänster påverkar mig inte.

Annons

När det gäller de svenska taekwondospelarna i VM gick det inte riktigt lika bra som för Chakir " men det rör på sig åt rätt håll.

– En fantastisk insats! Det blev inga medaljer men de flesta åkte ut i kvartsfinalen. Vi har ett bra lag, Sverige är på gång och det är många som börjar få respekt för Sverige, säger Chakir.

Kommande internationella uppdrag för "världsmästaren" Chakir Chelbat är EM för 15-17-åringar i Grekland i juli och i oktober följer EM för seniorer i Lettland.

Jonas Gustafsson

0410-545 29/0739-884578

jonas.gustafsson@allehandasyd.se

Taekwondo Trelleborg
Taekwondo Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons